Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeň po obratu vyhrála na Slavii a připravila jí první porážku v ligové sezoně

Fotbalisté Plzně ve šlágru 14. ligového kola nečekaně zvítězili na stadionu Slavie po obratu 2:1. Pražané jako poslední tým utrpěli první porážku v této sezoně nejvyšší soutěže a z druhého místa v tabulce ztrácejí dva body na obhájce titulu Spartu. Domácí poslal ve vyprodaném Edenu do vedení ve 13. minutě Mick van Buren, ale po změně stran otočil stav dvěma góly Erik Jirka.

Plzeňští v nejvyšší soutěži bodovali po dvou porážkách za sebou a na Slavii zvítězili poprvé od dubna 2014 po 13 ligových zápasech. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka, který v minulosti vedl mužstvo z Edenu, se posunuli na třetí místo tabulky a na Vršovické ztrácejí osm bodů. Navíc mají k dobru utkání v Mladé Boleslavi. Slavia v lize prohrála po 16 zápasech a doma dokonce po 24 duelech.

Do plzeňské branky se téměř po měsíci od zranění hlavy v říjnovém utkání s Jabloncem vrátila gólmanská jednička Staněk, který nastoupil s ochrannou helmou. Český reprezentant scházel v lize dvě kola, v nichž Západočeši nebodovali. V zahajovací jedenáctce Viktorie naopak chyběl kapitán Hejda, na opačné straně zase začala jen na lavičce jedna z opor Holeš.

Západočeši od úvodu vyrukovali s aktivní hrou a nepouštěli Pražany k očekávanému náporu. Plzeňští si také vytvořili první velkou šanci, Dweh ale po 10 minutách po Kalvachově centru hlavičkou o kousek minul.

Slávisté naopak z úvodní příležitosti skórovali. Na Wallemův centr si naběhl Van Buren, který trochu nečekaně dostal šanci v základní sestavě, a hlavičkou překonal Staňka. Nizozemský útočník se trefil téměř po měsíci. Hosté se po chvíli oklepali a za polovinou úvodního dějství mohli srovnat. Traoré po sklepnutí od Chorého ale křížnou střelou minul zadní tyč a proti bývalému klubu, odkud v létě zamířil do Plzně, se neprosadil. Domácí udrželi vedení i ve 38. minutě, kdy Vlček srazil na roh Caduovu ránu.

Plzeňští i po změně stran pokračovali v nejlepším výkonu v Edenu od předchozího vítězství na stadionu Slavie v dubna 2014. Západočeši si jako málokterý ligový tým za poslední roky vytvořili na půdě vršovického celku trvalou převahu a v 64. minutě srovnali. Dweh vysunul kolmicí Jirka a slovenský záložník poslal vedle vybíhajícího brankář Mandouse míč do sítě.

Hosté ještě více ožili a v 79. minutě šokovali vyprodaný Eden podruhé. Kolmici za obranu tentokrát poslal střídající Vydra a rozběhnutý Jirka z úniku suverénně obstřelil Mandouse. Slovenský křídelník zaznamenal v české lize dva góly v jednom utkání podruhé. Plzeňští překvapivě dali Slavii, která za předchozích 13 kol coby celek s nejlepší defenzivou v soutěži inkasovala jen sedmkrát, dvě branky, v uplynulých dvou kolech přitom vůbec neskórovali.

Slávisté byli viditelně rozhození, i tak mohli ještě srovnat. Na začátku nastavení vypálil střídající Masopust a jeho tvrdý pokus pod břevno vytáhl Staněk na roh. Závěrečný nápor Pražanů už Západočeši ustáli a naopak mohli ještě přidat pojistku. V sedmé minutě nastavení ale za již překonaným Mandousem zasáhl na čáře obránce Vlček a zhatil bývalému slávistovi střídajícímu Sýkorovi radost z gólu proti někdejšímu zaměstnavateli.

Plzeňští i tak mohli slavit teprve druhé vítězství z posledních 13 vzájemných ligových soubojů. Západočeši se úspěšně naladili na čtvrteční utkání Evropské konferenční ligy s Dinamem Záhřeb, Slavia naopak nepůjde do duelu Evropské ligy s AS Řím v ideálním rozpoložení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, FC Viktoria Plzeň, fortuna liga, Slavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň po obratu vyhrála na Slavii a připravila jí první porážku v ligové sezoně  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.