Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fotbalisté udolali v kvalifikaci Faerské ostrovy 1:0, z penalty rozhodl Souček

, aktualizováno 15. října 2023, 20:36

Čeští fotbalisté v šestém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy udolali doma Faerské ostrovy 1:0. Reprezentanti zvítězili ve skupině po dvou zápasech a stále mají postup na šampionát v příštím roce v Německu ve svých rukách. Národní mužstvo se po čtvrteční porážce 0:3 v Albánii trápilo a o vydřené výhře nad 131. týmem žebříčku FIFA rozhodl v Plzni až v 76. minutě z penalty kapitán Tomáš Souček. V první půli domácí dvakrát trefili tyč.

Český výběr se ve skupině posunul na druhé místo o dva body před třetí Polsko, které hraje večer doma s Moldavskem. Tabulku o dva body před českým mužstvem vede Albánie. Na mistrovství Evropy postoupí první dva celky ve skupině, česká reprezentace na kontinentálním šampionátu od rozdělení federace ještě nikdy nechyběla. O zbylá tři místa na závěrečném turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Češi se představí v listopadu v Polsku a poté uzavřou skupinu doma proti Moldavsku. Není jisté, zda u toho ještě bude trenér Jaroslav Šilhavý, jehož pozicí se po porážce v Albánii bude v příštím týdnu zabývat výkonný výbor FAČR.

Český trenér udělal pět změn v základní sestavě oproti utkání v Albánii. V brance dostal místo Pavlenky šanci Mandous, který chytal za reprezentaci po více než roce. V ofenzivě nově nastoupili od úvodu Hložek, Čvančara a Lingr, v obraně pak Douděra. Na pravém beku nahradil jednu z opor Coufala, jenž byl v karetní ohrožení.

Češi se po delší době vrátili k rozestavení se čtyřmi obránci a hned ve čtvrté minutě mohli otevřít skóre. Mladší z bratrů Sadílkových Michal však technickou střelou zpoza vápna trefil jen tyč a svůj druhý gól v reprezentačním "áčku" nedal.

Poté Douděrův tečovaný pokus skončil vedle. Ve 14. minutě vychytal Lingrovu hlavičku Lamhauge a zkazil univerzálovi Feyenoordu Rotterdam radost z premiérové branky v národním A-mužstvu.

Domácí měli proti soupeři, který ještě nikdy nestartoval na velké akci, podle očekávání trvalou převahu, ale nedařilo se jim ve finální fázi. Ve 35. minutě hosty podruhé v zápase zachránila tyč poté, co z přímého kopu napálil brankovou konstrukci Hložek. Útočník Leverkusenu pak těsně před pauzou v akrobatické pozici těsně přestřelil.

Po změně stran Češi pokračovali v tlaku, do vyložených šancí se už ale tolik nedostávali. Domácím příliš nepomohlo ani dvojnásobné střídání a postupně začali být viditelně nervózní. Šilhavého svěřenci dlouhé minuty obléhali vápno soupeře a nakonec je spasil až pokutový kop.

Po Lingrově zpětné přihrávce zahrál bránící Faerö ve vápně rukou a kapitán Souček v 76. minutě z nařízené penalty nezaváhal. Záložník West Ham dal jubilejní 10. reprezentační gól a první od loňského března.

Faeřané, kteří zatím v této kvalifikaci uhráli jediný bod a dali jen dva góly, mohli v 80. minutě nečekaně odpovědět. Po podklouznutí střídajícího Provoda postupoval ze strany sám na Mandouse Vatnhamar, jeho pokus ale zablokoval vracející se Holeš.

V závěru už domácí náskok udrželi a bez inkasované branky vyhráli i devátý vzájemný duel s Faerskými ostrovy. Na tři body se ale nadřeli mnohem více než v červnu, kdy v Tórshavnu zvítězili 3:0. Česká reprezentace neprohrála ani devátý zápas v Plzni.

Ohodnoť článek

Štítky fotbal, reprezentace, Faerské ostrovy, kvalifikace mistrovství Evropy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté udolali v kvalifikaci Faerské ostrovy 1:0, z penalty rozhodl Souček  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.