Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bouřlivák Limberský slaví čtyřicetiny, bývalý reprezentant a ikona plzeňské Viktorky teď chodí po soudech

Bývalý reprezentant a ikona plzeňského klubu FC Viktoria David Limberský slaví čtyřicetiny. Kromě pěti ligových titulů třikrát přispěl Plzni k postupu do základní skupiny Ligy mistrů a hrál i v reprezentaci. Současně se mu ale nevyhýbaly kontroverze na hřišti i v osobním životě. Ligovou kariéru ukončil v roce 2021 a nyní hraje za třetiligovou Jiskru Domažlice, kde ho trénuje další legenda plzeňského fotbalu Pavel Horváth. V poslední době se ale Limbovo jméno skloňuje v souvislosti s případem vydírání.

Zkušený obránce a bývalý klubový kapitán i reprezentant odehrál 406 ligových zápasů, ve kterých vstřelil 22 gólů. Vedle úspěchů v lize získal plzeňský odchovanec s týmem pohár a dva superpoháry. Třikrát zasáhl do základní skupiny Ligy mistrů. Za reprezentaci odehrál 40 zápasů a byl na mistrovství Evropy 2012 a 2016. Plzeňský klub navždy vyřadil dres číslo osm, s nímž Limberský hrál.

S fotbalem začínal v Třemošné, ale už od sedmi let hrál za Viktorii, kde působil s výjimkou krátkých angažmá v Modeně, Tottenhamu a Spartě celou kariéru. Do italské Modeny odešel v 19 letech na hostování a podle jeho slov byl odchod do prestižní italské ligy, ve které odehrál čtyři zápasy, špatně načasovaný, tehdy na to nebyl nachystaný. Ještě po Euru 2012 měl dobré nabídky z ciziny, ale Plzeň ho nepustila. V lize debutoval v srpnu 2003, za reprezentační áčko v červnu 2009 proti Maltě.

Byla to jízda, říká Limba. Zlobivé dítě plzeňského fotbalu vydalo biografii plnou třaskavých vzpomínek

Legenda, průšvihář, reprezentant, ale také obrovský srdcař a jeden z nejkontroverznějších tuzemských fotbalistů David Limberský vydal s napětím očekávanou biografii. Název má Byla to jízda. Popisuje v ní fotbalové úspěchy i neúspěchy a také...

 

Limberskému se nevyhýbaly kontroverze, od disciplinární komise dostal pokutu za vulgární gesta vůči fanouškům nebo za nafilmovanou penaltu. V roce 2015 v opilosti boural a rok nesměl řídit, v Plzni kvůli tomu přišel o kapitánskou pásku a dostal vysokou pokutu. Krátce po incidentu oslavil vstřelenou branku točením imaginárním volantem. Tehdy byl označen za provokatéra bez skrupulí.

Obvinění z vydírání

Nyní je společně s dalšími třemi muži obžalován z vydírání. Jsou podezřelí, že pod pohrůžkou zbraně vymáhali po muži z Karlovarska čtyři miliony korun, které mu fotbalista poskytl na nákup výpočetní techniky k těžbě kryptoměn. Podle informací deníku Právo navrhuje státní zástupce Limberskému trest ve výši půl milionu korun. Případ začne v polovině října projednávat karlovarský okresní soud. V minulosti byl Limberský obětí podvodu při transakcích s automobily.

V roce 2021 vyšla autobiografická knížka Byla to jízda, ve které Limberský otevřeně hovoří o fotbalových úspěších i o řadě svých veřejně diskutovaných problémů, ale hodně také o dětství a rodině. Kromě hraní za Domažlice je i členem výkonného výboru divizního klubu Doubravka. Limberský je ženatý, s manželkou Lenkou má dceru Lilien, z předchozího vztahu má dceru Natálii a syna Davida.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky David Limberský, plzeňský fotbal, FC Viktoria Plzeň, soud vydírání, kryptoměny, podvody s auty, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřlivák Limberský slaví čtyřicetiny, bývalý reprezentant a ikona plzeňské Viktorky teď chodí po soudech  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.