Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňská stopa na olympijských hrách. Podívejte se, kdo z našeho kraje vyrazí bojovat o medaile

Nominaci na olympijské hry v Tokiu si vybojovalo 116 českých sportovců a sportovkyň. Plzeňský kraj bude na letních hrách reprezentovat devět nadějí z Plzně, Klatov, Rokycan, České Lípy a z Plané. Jejich přehled vám nabízí Plzeňská Drbna.

Speciál s částí českých sportovců už dosedl na ranveji v japonském Tokiu, a to týden před zahájením her. Kvůli omezením můžou být sportovci v olympijské vesnici nejdříve sedm dní před soutěží, proto většina olympioniků letí po vlastní ose. Olympiáda odstartuje příští týden jen krátce poté, co v dějišti her a sousedních prefekturách byl kvůli narůstajícímu počtu nakažených vyhlášen nouzový stav. I přesto se pokusí čeští sportovci získat cenné kovy a jsou mezi nimi i zástupci z našeho kraje.

Tereza Hrochová (maraton)

Nejpočetnější tým mají atleti, v němž je celkem 30 sportovců včetně maratonské běžkyně a rodačky z České Lípy Terezy Hrochové. Maratonský limit pro účast na olympiádě v Tokiu splnila pětadvacetiletá studentka ZČU v květnu v rakouském Fürstefeldu, a to dokonce při svém prvním maratonském startu. Atletka oblékající trikot AK Škody Plzeň ale sklízí úspěchy na dalších tratích. V půlmaratonu si vybojovala už dva republikové tituly a v loňském roce triumfovala také v krosu a běhu do vrchu. Na svoji olympijskou premiéru se připravovala v rakouských Alpách.

Marcela Joglová (maraton)

Vedle Hrochové se na startu maratonské trati objeví i Marcela Joglová, která je původem z Klatov. Během tří let se vypracovala z běhající fitness trenérky v profesionální vytrvalkyni, v Japonsku bude jednou ze tří Češek na startu maratonu. „Účast na olympiádě je pro mě čest, prestiž. Takové zadostiučinění za tu snahu. Je to vrchol, co je víc?“ uvedla se Marcela v rozhovoru pro web Českého olympijského týmu.  

Ondřej Cink (Cyklistika, cross country)

V cyklistice má Plzeňský kraj hned dvě želízka v ohni. V cross country horských kol se pokusí cenný kov získat rodák z Rokycan Onřej Cink. Na svém kontě už má řadu úspěchů, z mistrovství světa i Evropy se odvezl bronz. V téže disciplíně je světovým šampionem v kategorii do 23 let. V Tokiu se pod pěti kruhy představí už potřetí s cílem vylepšit 14. místo z Londýna a Ria.

Zdeněk Štybar (cyklistika závod s hromadným startem)

Na silniční závod se postaví Zdeněk Štybar z Plané, který je trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu v elitní kategorii, dokázal se prosadit i po přechodu na silnici. Na Tour de France i Vueltě si připsal etapové prvenství, vyhrál několik závodů World Tour. Rád by si také spravil chuť po své předchozí účasti na hrách v Riu, kde závod bohužel nedokončil.

Radek Šlouf (K2 1000 m)

Svého zástupce má česká výprava i rychlostní kanoistice. Plzeňák Radek Šlouf už slavil úspěch, když bral stříbro z mistrovství světa na čtyřkajaku či tituly v kategorii do 23 let na deblu. V něm bude startovat v Tokiu spolu s Josefem Dostálem.

Marie Horáčková (lukostřelba)

O naprostou senzaci se postarala Marie Horáčková, která je jedinou sportovkyní, která zastoupí republiku v lukostřelbě. Třiadvacetiletá studentka programu Tělesná výchova a sport na Fakultě pedagogické ZČU má na svém kontě řadu prvenství na mistrovstvích republiky i úspěchy na evropských a světových soutěžích.V Tokiu naváže na svou maminku, která v témže odvětví závodila na OH 2008 v Pekingu.

Kristýna Horská (200 m prsa)

Kristýna se sice narodila v Praze, trénuje však v Plaveckém klubu Slávia VŠ Plzeň. Plavkyně se specializuje na krátkou polohovku a prsařské disciplíny. Do Tokia se kvalifikovala díky národnímu rekordu na 200 m prsa. Kromě toho nastoupí na olympiádě také do závodu na 200 m indivuduální polohový závod a do štafety 4 x 100 metrů volným způsob.

Jan Šefl (100 m motýlek)

V plavání má česká výprava hned devět nadějí. Jedním z nich je i Plzeňák Jan Šefl, který je držitelem téměř tří desítek titulů mistra republiky v plavání na kraulařských a motýlkářských tratích. Po řadě peripetií se v roce 2021 na čtvrtý pokus dočkal postupu na olympijské hry.

David Hrčkulák (vzduchová puška a vzduchová puška smíšená družstva)

Pro devětadvacetiletého rodáka z Plzně to bude první start na olympiádě. Jeho dosavadním největším úspěchem je sedmé místo ve střelbě ze vzduchovky na mistrovství Evropy 2021, kdy si vystřílel i olympijskou účast.

Olympijské hry v Tokiu budou velmi jiné. Soutěže se budou konat bez diváků a za přísných opatření pro sportovce a další účastníky. Také medailové ceremoniály budou kvůli pandemii koronaviru bezkontaktní. Medaile budou sportovcům přineseny na podnose, ze kterého si je sami vezmou. 

„Medaile na krk věšet nebudeme, budou na podnose a sportovci si je z něj budou brát. Osoba, která bude medaile na podnos dávat, bude mít dezinfikované rukavice. A zajistíme také, aby se už potom nikdo další medailí nedotknul. Předávající i sportovci budou mít roušky, nebudou si podávat ruce a ani se nebudou objímat," citovala agentura Reuters předsedu Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha.

Na předchozích letních hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 startovalo 104 českých sportovců a přivezli deset medailí. Podobný počet jako nyní v Tokiu se představil v Atlantě 1996 (115) a rekord v historii samostatného Česka drží Atény, kam v roce 2004 odjelo 142 reprezentantů.

XXXII. letní olympijské hry se budou konat od 23. července do 8. srpna v japonském Tokiu. Slavnostní zahájení bylo původně plánováno na 24. července 2020 a zakončení na 9. srpna 2020. Kvůli probíhající pandemii koronaviru bylo 24. března 2020 rozhodnuto o odložení olympijských her na rok 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský tým | Zdroj ČTK, Český olympijský tým

Štítky LOH, Tokio, olympiáda, Hrochová, Joglová, Cink, Štybar, Šlouf, Horáčková, Šefl, Hrčkulák, olympijské hry, Letní olympijské hry 2021, Plzeň, Plzeňský kraj, Česká Lípa, Klatovy, Rokycany, Planá, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská stopa na olympijských hrách. Podívejte se, kdo z našeho kraje vyrazí bojovat o medaile  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.