Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Zlatou olympijskou medaili přivezla obyvatelům Domažlic ukázat japonská oštěpařka Kitagučiová, která ve městě žije a trénuje

Zlatou japonskou olympioničku Haruku Kitagučiovou, která v sobotu zvítězila v hodu oštěpem, přivítal v pondělí večer na náměstí v Domažlicích dav místních nadšených fanoušků. Olympijská vítězka a mistryně světa totiž v Domažlicích žije a trénuje. Dokonce už se domluví i česky. A jak je vidět, místní ji berou jako svoji občanku, i když reprezentuje Japonsko.

Svěřenkyně domažlického trenéra Davida Sekeráka přijela občanům Domažlic ihned po skončení olympiády v Paříži ukázat olympijské zlato. Slavnostní uvítání si užil vedle olympijské vítězky i její trenér a nechyběla ani česká reprezentantka Petra Sičaková, kterou David Sekerák rovněž trénuje. Ta při své olympijské premiéře obsadila 14. místo a určitě ji čeká další úspěšná kariéra. Bronz na olympiádě vybojovala v našich barvách skvělým výkonem další česká oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Úspěšnou trojici přivítal domažlický starosta Stanislav Antoš, který všem poděkoval za skvělou reprezentaci města. Haruka Kitagačiová, která je rodačkou z ostrova Hokkaido se už slušně domluví i česky a v Domažlicích bydlí v penzionu svého trenéra, pokud spolu zrovna nejsou někde ve světě na závodech. V Česku obvykle tráví polovinu roku. Letos v lednu obdržela japonská oštěpařka pamětní medaili města Domažlice.

Kromě květin dostali sportovci, na nichž byla po nabitém pařížském programu a cestě domů patrná únava, od starosty Stanislava Antoše také svatovavřinecké pivo. Uvařili ho v místním pivovaru speciálně pro Chodské slavnosti. „Děkuji za hezké časy. Je mi líto, že jsem tu na slavnosti nemohla být, ale mám zlato, je to hezké, děkuji moc," řekla za opakovaného potlesku lámanou češtinou Haruka Kitagučiová.

„Pivo jsem ale začala pít až tady v Čechách, před tím jsem ho moc nepila, byla jsem hodně mladá," přiznala šestadvacetiletá sportovkyně. Na Chodsku se tak prý naučila nejen pít pivo, ale i vítězit. Z českých specialit si pochutná také na bábovce nebo na svíčkové, trenér jí ale zatím moc hřešit nedovolí, protože je čeká ještě finále Diamantové ligy. Oba ale doufali, že od víkendových slavností jim přátelé schovali tradiční bohatě zdobený chodský koláč. „Chodské koláče máme pořád pro každý případ v mrazáku," poznamenal starosta Stanislav Antoš.

Trenér David Sekerák po zlatém závodě Haruky Kitagučiové v Paříži očekával, že triumf ocení i účastníci Chodských slavností v Domažlicích, které se právě konaly. Chvíli předtím se spojil se svými blízkými a kamarády v oblíbené kavárně, kteří tam závod společně sledovali. A Kitagučiová vyhrála hodem dlouhým 65,80 metru. Teď má prý Kitagučiová ještě jeden velký sen. „Chybí nám už jen světový rekord, ale ten bychom museli vzít Báře Špotákové,“ dodal s úsměvem trenér David Sekerák.

Jednadvacetiletá Petra Sičaková, která skončila v Paříži čtrnáctá, lidem na náměstí slíbila, že na příští olympiádě se určitě pokusí o několik příček polepšit.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Město Domažlice

Štítky Haruka Kitagučiová, Olympijské zlato, zlatá olympijská medaile, oštěpařka, japonská atletka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatou olympijskou medaili přivezla obyvatelům Domažlic ukázat japonská oštěpařka Kitagučiová, která ve městě žije a trénuje  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.