Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Falešný bankéř obral důvěřivou ženu o životní úspory, uspěl s ohranou historkou

Policisté i samotné banky varují občany, aby byli obezřetní a nikomu po telefonu nesdělovali přístupové údaje ke svému účtu. O praktikách podvodníků se tentokrát přesvědčila žena z Klatovska, která uvěřila, že jí chce někdo odčerpat peníze účtu. Vystresovaná nešťastnice s domnělým bankéřem ochotně spolupracovala, což jí stálo téměř půl milionu korun.

Během pár hodin přišla žena o čtvrt milionu korun, podvodníkovi vše velmi ulehčila

Pouhé tři hodiny stačily neznámému pachateli k tomu, aby ženu z Domažlicka obral o 250 tisíc korun. Zatím nezjištěným způsobem se naboural do jejího internetového bankovnictví a získal rovněž i veškeré údaje k debetní kartě. Poté provedl několik...

Podvodníci neustále přichází s novými triky, jak své oběti připravit o peníze. Někdy rozesílají SMS zprávy, falešné odkazy, nebo sází na telefonáty, kterými ve svých obětech vyvolají pocit, že je chce někdo okrást. V těchto případech se podvodník vydává za pracovníka banky nebo dokonce za policistu. Co dočinění s těmito praktikami měla i žena z Klatovska.

„Počátkem měsíce srpna telefonicky kontaktoval ženu neznámý muž, který se vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení banky a ona sama muži sdělila, v jakém peněžním ústavu má účet,“ popisuje policejní mluvčí Dana Ladmanová. O hodinu později zazvonil telefon znovu. Tentokrát se volající představil jako pracovník banky a tvrdil, že někdo chce čerpat její přednastavený úvěr a instruoval ji, aby se přihlásila do svého účtu a zabránila takto jeho vyčerpání.

Podvodníci mají nový fígl, pokusí se vás obrat o peníze přes SMS zprávy

Kyberzločinci neustále přicházejí s novými triky, jak své oběti připravit o peníze. Tentokrát to zkouší zcela novým způsobem skrze SMS. Lidem přijde zpráva, že si předplatili službu Sorgames, která jim bude z účtu týdně strhávat nemalé předplatné....

 

„Žena uvedla, že údaje k přihlášení nezná a muž ochotně poslal na její e-mail zprávu s bezpečnostním kódem k obnovení hesla ke vstupu do internetového bankovnictví. Následně žena bezpečnostní kód falešnému bankéři nadiktovala a tento řekl, že bude zřejmě volat policie a další zástupce jiné banky,“ pokračuje Ladmanová.

Následně falešný bankéř ženu navedl k tomu, aby dojela na pobočku do jiného města a vybrala 300 000 korun v hotovosti. Dalších 150 000 vyzvedla z bankomatu. „Podle dalších telefonických pokynů pachatele žena uvedenou částku postupně vložila do bitcoinmatu na dvacet kryptoměnových peněženek v celkové částce 450 000,“ říká mluvčí.

Buďte obezřetní!

Policie se případem nadále zabývá a opět připomíná, že skutečný bankéř nikdy telefonicky klienty nekontaktuje a už v žádném případě po nich nežádá přístupová hesla a kódy do internetového bankovnictví.

„Falešný bankéř chce ve vás vzbudit důvěru a pocit, že pomáhá ochránit finance na účtu. Pachatel telefonuje pod záminkou napadení vašeho účtu či podezřelé transakce a představuje se jako pracovník banky nebo policista. Policisté zaznamenali případy, že pachatelé volají z čísla podobného nebo stejného, jako má vaše banka či policie. Po vyvolání pocitu důvěry přesvědčí útočník poškozené k převedení peněz na účet, jenž patří jemu,“ upozorňuje Ladmanová.

Pokud se s podobným případem setkáte, zálohujte si komunikaci. Nemažte e-maily a o všem ihned informujte policii. Pokud se bojíte, že jsou vaše peníze v ohrožení, kontaktujte nebo navštivte pobočku příslušné banky, kde si informace můžete sami ověřit.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, podvod, internetový podvod, falešný bankéř, důvěřivá žena, banka, peníze, okres Klatovy, policie, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný bankéř obral důvěřivou ženu o životní úspory, uspěl s ohranou historkou  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.