Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníci mají nový fígl, pokusí se vás obrat o peníze přes SMS zprávy

Kyberzločinci neustále přicházejí s novými triky, jak své oběti připravit o peníze. Tentokrát to zkouší zcela novým způsobem skrze SMS. Lidem přijde zpráva, že si předplatili službu Sorgames, která jim bude z účtu týdně strhávat nemalé předplatné. K jeho zrušení stačí pouhé kliknutí na přiložený odkaz. Ačkoli se tváří seriózně, jde o falešnou adresu.

Plzeňští policisté varují veřejnost před novým kybernetickým útokem šířícím se prostřednictvím mobilních telefonů. Lidem přijde prostá zpráva se změním: „Děkujeme, předplatil jste si Sorgames za cenu 50EUR/týdně.“ Text dále pokračuje větou, že zrušení můžete provést na přiloženém odkazu, který se přitom pokaždé liší.

Podvodníci to tentokrát zkouší přes SMS zprávy, zdroj: Policie ČR

„Příjemce obdrží zprávu, že si předplatil nějakou službu, následně klikne na odkaz, který jej odkazuje na zrušení služby či anulování předplatného, a tím je příjemce přesměrován na phishingovou adresu a dostane se na platební bránu,“ popisuje princip podvodu policejní mluvčí Eva Červenková.

Stránka se přitom tváří velmi věrohodně. Neopatrný příjemce zprávy se tak může mylně domnívat, že službu opravdu zruší a vyplní tam své údaje k platební kartě. „Netuší však, že rozklikne phishingový odkaz a může přijít o veškeré své úspory. V žádném případě nikdy neklikejte na odkaz v SMS zprávě ke zrušení služby, a hlavně nikdy nezadávejte údaje ke své platební kartě,“ apeluje mluvčí.

Policie na kyberútok upozornila na svých sociálních sítích, kde řada lidí potvrdila, že jim totožná zpráva již také přišla. „Na důvěryhodnosti trochu přidal odesílatel “InfoSMS”, ze kterého chodí i užitečné ověřovací SMS spousty služeb,“ upozornil jeden z diskutujících.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kyberpodovod, falešné sms, trik podvodníků, phishing, SMS, Policie České republiky, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci mají nový fígl, pokusí se vás obrat o peníze přes SMS zprávy  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.