Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O omezení svéprávnosti stíhaného lobbisty Redla rozhoduje plzeňský okresní soud od roku 2008

O omezení svéprávnosti podnikatele a lobbisty Michala Redla, stíhaného v kauze korupce v pražském dopravním podniku, rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Poslední přezkumné řízení se konalo 13. května a zatím není pravomocné. Policie Redla označuje za hlavu zločinecké skupiny. Postupem okresního soudu se zabývá i předsedkyně Krajského soudu v Plzni Věra Oravcová. Zjišťuje zatím podrobnosti o tomto případu. 

Okresnímu soudu připadlo rozhodování o omezení svéprávnosti Redla podle jeho tehdejšího bydliště. "V době, kdy se zahajovalo řízení o svéprávnosti, posuzovaný měl tady trvalý pobyt a faktické bydliště. Takže jsme byli správně příslušní. Omezení svéprávnosti se opakuje ve vlnách, jsou tam na to stanovené zákonné lhůty. Když jsem si dělala lustraci spisu, našla jsem první omezení už z roku 2008," řekla předsedkyně Okresního soudu Plzeň - město Petra Pavlíčková.

Přezkumné řízení se dříve dělalo po třech letech, nyní je to po pěti. Soud je podle Pavlíčkové povinen řízení o přezkumu vždy v dané lhůtě zahájit, pokud například posuzovaný člověk nezemře. "Naposledy to bylo 13. května. Doložka právní moci aktuálně vyznačena není, protože rozsudek byl rozesílán 10. června a jediné, co vím, je, že hmotně právní opatrovník se vzdal práva odvolání. Takže předpokládám, že do právní moci dojde," uvedla Pavlíčková.

Podrobnosti o spisu si vyžádala předsedkyně Krajského soudu v Plzni Věra Oravcová. Jak řekla pro ČTK, teprve se bude rozhodovat o dalším postupu, který jí jako předsedkyni nadřízeného soudu náleží. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na twitteru v pondělí uvedl, že se případem zabývá. "Hovořil jsem s předsedkyní Krajského soudu v Plzni, která věc prověřuje," napsal.

"Pan ministr mě o tom informoval, ale já zatím teprve zjišťuji veškeré dostupné informace, které jako předsedkyně krajského soudu zjistit mohu. Vstoupila jsem do jednání s Okresním soudem Plzeň - město a teprve očekávám nějakou zprávu od předsedkyně okresního soudu. Podle toho, jaké údaje se mi podaří zjistit, stanovím další postup. Pokud tedy tam bude co prověřovat. Pokud například zjistím, že ta věc je pravomocně skončena, je to mimo moji kompetenci," řekla Oravcová.

Pavlíčková neví, jaká by měla být přesně role předsedkyně krajského soudu a co přesně ministr požaduje. Předsedkyni krajského soudu podle svých slov řekla, v jaké fázi řízení je i to, že kopii spisového materiálu si udělala policejní centrála proti organizovanému zločinu. "Co se týče rozhodovací činnosti, do toho předsedkyně krajského soudu zasahovat nemůže, stejně jako nemůžu zasáhnout já do rozhodování svých soudců. Co se týče konkrétního rozhodnutí, k tomu nemáme oprávnění rozhodně do něj jakýmkoliv způsobem zasahovat," dodala Pavlíčková.

Podle vyšetřovatelů je Redl v pořádku

Deník N v pondělí uvedl, že Redl se kvůli duševní chorobě již dříve vyhnul stíhání v jiném případu. Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně podle deníku tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Nevidí proto důvod k tomu, aby se tento bývalý spolupracovník uprchlého zločince Radovana Krejčíře vyhýbal trestnímu stíhání. Za založení organizované zločinecké skupiny hrozí až 12 let vězení.

V kauze korupce v dopravním podniku chtěla Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden obvinit 13 lidí, zastihla jich ale jen deset. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), který stejně jako Redl skončil ve vazbě. Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Jeden ze třinácti obviněných lidí v kauze korupce v pražském dopravním podniku, je po smrti. Podle MF Dnes pravděpodobně spáchal Petr A. sebevraždu. Podnikal v telekomunikacích. MF Dnes uvedla, že se snažil s dalším obviněným podnikatelem ovlivnit zakázku na dodávku IP kamer za více než půl miliardy korun a rozšíření radiostanic Tetra za dalších téměř sto milionů korun. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Michal Redl, kauza korupce v pražském dopravním podniku, plzeňský soud, svéprávnost, okresní soud, Krajský soud v Plzni, korupce, dopravní společnost, Starostové a nezávislí, Plzeň, Stanislav Polčák, Petr Gazdík, Pavel Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O omezení svéprávnosti stíhaného lobbisty Redla rozhoduje plzeňský okresní soud od roku 2008  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.