Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Smrtelné zranění chodce zachytila bezpečnostní kamera, děsivou nehodu teď začal projednávat soud

Děsivou loňskou nehodu, při níž řidič osobního automobilu v Plzni při couvání srazil chodce, následně ho nešetrně odvlekl na chodník a pak ujel, začal projednávat okresní soud. Chodec v nemocnici zemřel na následky těžkého zranění hlavy. Havárii od samotného začátku, až do zbabělého odjezdu motoristy, zachytila bezpečnostní kamera. Na lavici obžalovaných usedl šestadvacetiletý muž, který měl v době nehody uložený zákaz řízení.

Za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí obžalovanému muži až šestileté vězení. Pozůstalí sourozenci usmrceného osmapadesátiletého chodce a pojišťovny požadují po momentálně nezaměstnaném muži, který za předchozí prohřešky vykonává obecně prospěšné práce, odškodné přes 2,6 milionu korun. Soud kvůli upřesnění výše škod odročil jednání na 11. srpna.

Nehoda se stala loni 11. října v 9:16 hodin v Plzni, v prostoru křižovatky ulice Smrková. Couvající řidič Škody Octavie combi ve vysoké rychlosti nabral chodce, který přecházel přes ulici s taškami v rukou. Jeho tělo po nárazu odletělo doslova jako hadrový panák a zůstalo ležet na chodníku. Na záběrech bezpečnost ní kamery je vidět, jak z vozidla vyběhne řidič, který ovšem začne se sraženým chodcem naprosto nepochopitelně a neurvale manipulovat. Snaží se ho různě zvednout a postavit na nohy! Nakonec muže odtáhne kousek stranou od automobilu. Když se na místo začali sbíhat další svědci, řidič nasedl do vozidla a ujel pryč. Před svým zbabělým odjezdem prý prohlásil, že jede pro záchranáře. Podle svědků musel být pod vlivem omamných látek.

Záchranáře na místo přivolali až přítomní svědci, kteří o zraněného pečovali do jejich příjezdu. Následoval transport zraněného do plzeňské fakultní nemocnice. Chodec utrpěl velmi těžké zranění, zlomeniny a krvácení do mozku. Podrobil se operaci, ale v prosinci na následky zranění v nemocnici zemřel. Jeho starší bratr a sestra - dvojče se dodnes se smrtí bratra nevyrovnali, zaznělo u soudu. Všichni tři svobodní sourozenci žili celý život společně, nejdřív s rodiči a po jejich smrti jen spolu.

„Přiznávám vinu, je mi to líto, zpanikařil jsem," řekl u soudu obžalovaný muž, který měl podle státního zástupce v posledních letech opakovaně zákazy řízení. „Za několik posledních let mohl řídit jen pár měsíců," řekl žalobce. Mimo jiné i proto neshledává u obžalovaného polehčující okolnosti. Jako trest navrhuje tříleté vězení a pětiletý zákaz řízení.

Spravedlnosti unikal řidič tři dny. Policisté nejdříve vypátrali jeho automobil a pak pak zadrželi i samotného aktéra otřesné nehody. Nepomohlo mu ani to, že se snažil rychle změnit svoji image, aby vypadal jinak než jak ho popsali očití svědci havárie. Muž nejprve tvrdil, že osudný den za volantem automobilu neseděl, půjčil ho prý známému za tisíc korun. Pod tíhou důkazů se ale nakonec přiznal.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Policie ČR

Štítky smrtelná nehoda, srazil chodce, ujel od nehody, těžké zranění hlavy, sražený chodec, bezpečnostní kamera, havárie, úraz, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, Škoda Octavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrtelné zranění chodce zachytila bezpečnostní kamera, děsivou nehodu teď začal projednávat soud  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.