Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Podvodnice naslibovala cizincům pracovní povolení a ubytování, přišla si na půl milionu korun

Z desítek lidí vylákala podvodnice přes půl milionu korun. Podle policie žena slibovala cizincům sjednání pracovního povolení a zajištění ubytování v České republice, za což jí hrozí až pětiletý trest. Na cizince se v poslední době zaměřuje řada podvodníků, například ti, kteří se po telefonu vydávají za bankéře.

Třiatřicetiletá cizinka podvedla v loňském roce nejméně 35 lidí, kterým slíbila zprostředkování pracovního povolení a ubytování v České republice. Za své služby si přitom účtovala nemalé částky. „Celkem si přišla na více jak půl milionu korun. Podvodnice přitom na území České republiky nikdy nedisponovala živnostenským oprávněním. V případě prokázání viny jí hrozí až pět let odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Falešní ruští bankéři 

Na cizince se zaměřují také podvodníci, kteří oslovují ruskojazyčné klienty českých bank. Jejich cílem je získat přístupové údaje k jejich bankovním účtům. Zkušenost s podvodníkem tohoto typu měla například šestatřicetiletá žena, které nejprve volal falešný bankéř a tvrdil ji, že eviduje nedoplatek vztahující se k jejímu úvěru. Ostražitá žena zareagovala slovy, že o žádnou půjčku nikde nežádala. Přesto na ni volající naléhal a požadoval přihlašovací údaje k jejímu běžnému účtu. Když odmítala, začal s výhružkami, že ji udá na policii. Tehdy mu praštila s telefonem. O několik dní později ji z cizího čísla volal podvodník znovu. Už ne jako bankéř, ale jako policista.

„Při druhém hovoru ji volající oslovoval dokonce jejím jménem, což ženu překvapilo. Tentokrát jí neznámý muž sdělil, že figuruje v jiném sjednaném bankovním úvěru, ale už jen jako ručitel. Úvěr měl být sjednán na částku 100 tisíc korun. Žena opět pochopila, že se jedná o podvod, telefonický hovor ukončila a vše oznámila na policii,“ popsala mluvčí Policie ČR Veronika Hokrová.

Žena investovala pouhých 5000 korun do nákupu akcií, podvodníci ji ale nakonec dokázali obrat o milion

Investice do akcií přes „osobního bankéře,“ který nabízel své služby prostřednictvím inzerátu se šeredně vymstila osmatřicetileté ženě z jižního Plzeňska. I přes počáteční vklad ve výši pouhých 5000 korun, nakonec dokázali podvodníci jednoduchým...

Oba hovory byly ze strany podvodníka vedeny pouze v ruském jazyce. Kontaktovaná žena je původem cizinka, která již několik let žije v České republice a češtině plně rozumí. 

„Bohužel se nejedná o ojedinělé případy a výše škody se leckdy pohybuje i v několika desítkách až stovek tisíc korun. Část případů zůstává ve stádiu pokusu, zpravidla pouze z důvodu obezřetnosti a pasivity poškozených,“ pokračuje Hokrová. Plzeňští policisté se jednotlivými případy aktivně zabývají a připomínají, aby byli lidé ve střehu a nikdy nikomu po telefonu či přes e-mail neposkytovali svoje citlivé údaje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky podvod, peníze, policie, Plzeň, cizinci, pracovní povolení, ubytování, Česko, úvěr, Policie České republiky

Podvodnice naslibovala cizincům pracovní povolení a ubytování, přišla si na půl milionu korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.