Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Student právnické fakulty se dopouštěl kyberšikany na území celé republiky, predátora dopadli policisté z Plzeňska

Pachatele kyberšikany působícího na území celé České republiky odhalili kriminalisté z Plzeňska. A překvapivě se jedná o čtyřiadvacetiletého studenta jedné právnické fakulty. Kriminalisté už muže obvinili z vydírání, sexuálního nátlaku a podvod. Všech uvedených činů se dopustil v rámci komunikace na sociálních sítích.

„Loni v červnu přijali policisté Plzně-venkova oznámení o vydírání přes internet. Šestadvacetiletý oznamovatel se na internetovém portálu seznámil s údajnou ženou a po krátké konverzaci prostřednictvím e-mailu po něm žena požadovala intimní fotky, které jí poškozený poslal. Na základě těchto fotek ho začala vydírat, že fotky rozešle všem přátelům na sociálních sítích a celé rodině. Muž ve strachu ženě zaslal částku ve výši 60 dolarů,“ uvedla mluvčí policie Eva Červenková.

V průběhu prověřování případu se kriminalistům podařilo ustanovit další poškozené, a to devětadvacetiletého muže ze středních Čech, který na základě nátlaku z uveřejnění jeho intimních fotek domnělé ženě zaslal elektronické dárkové poukázky do obchodu s elektronikou ve výši deset a půl tisíce korun.

Dále se podařilo vyhledat poškozenou také devatenáctiletou ženu, která se v červnu roku 2020 přes internetový portál seznámila s mužem. „Ten ji na základě zaslané fotografie dekoltu začal vydírat. Požadoval po ní poslání finanční hotovosti nebo intimních videí. Poškozená nátlaku odolala a podezřelý muž její fotku rozšířil na sociální síti mezi její přátele. Žena v době spáchání trestného činu nedosáhla plnoletosti a pachatel byl s touto skutečností z jejich komunikace srozuměn,“ pokračovala mluvčí policie ve výčtu dalších případů.

Policisté zjistili, že povedený student práv má mít na svědomí také podvodné jednání na sociálních sítích při prodeji učebnic na jedné pražské univerzitě, které bylo oznámeno na obvodním oddělení policie v Uherském Hradišti. Muž nabízel k prodeji učebnice za zakoupení poukázek do obchodu s elektronikou. Po zaslání poukazu kupujícím na e-mail přestal komunikovat, smazal svůj profil a byl nekontaktní. Takovýmto jednáním podezřelý muž poškodil celkem 17 studentů z různých vysokých škol a přišel si na částku blížící se k 20 tisícům korun.

Kriminalisty všechny zjištěné informace zavedly do malé obce ve Středočeském kraji, kde měl bydlet pachatel výše popsaného jednání. Policisté provedli na adrese trvalého pobytu podezřelého domovní prohlídku, při které zajistili značné množství elektroniky mimo jiné i stolní počítač, kalendář, různé písemnosti a šanony s dokumenty. V rámci domovní prohlídky policisté zajistili také dron, který byl dle všeho zakoupen za získané dárkové poukázky.

Dopadený student vystupoval na internetu pod různými jmény, ale i jako žena, měl založeno několik e-mailových schránek a několik uživatelských profilů. V případě pravomocného rozsudku soudu obviněnému muži hrozí trest až pět let odnětí svobody.

Jak se chránit před kyberšikanou? Nebuďte přehnaně důvěřiví, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně. Nesdělujte citlivé informace (osobní údaje, osobní fotografie, hesla k účtům, apod.) Respektujte ostatní uživatele.
Jak se bránit útokům? Oznamte útoky dospělým, známým, policii. Zablokujte útočníkovi možnost přístupu k vám, změňte svou virtuální identitu. Ukončete s útočníkem komunikaci, nechtějte se pomstít. Pokuste se útočníka odhalit, identifikovat. Uschovejte si důkazy pro možné vyšetřování (zprávy, videozáznamy, odkazy na weby, blogy, aj.)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky kyberšikana, student právnické fakulty, sexuální nátlak, vydírání, Plzeňský kraj, sociální síť, policie, Česko, elektronika, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student právnické fakulty se dopouštěl kyberšikany na území celé republiky, predátora dopadli policisté z Plzeňska  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.