Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za březnovou explozí na ubytovně jsou výpary toluenu, nájemník je na pokoji odpálil zapalovačem a málem uhořel

Policie ukončila vyšetřování letošního březnového výbuchu a následného požáru ubytovny v Lobezské ulici. Jako viníka označila policie třiatřicetiletého muže ze Sokolovska, který po explozi vyskočil hořící z okna pokoje ve snaze zachránit si život. Podle vyšetřovatelů v místnosti vybouchly páry z toluenu. Ty muž odpálil vlastním zapalovačem.

K zásahu na ubytovnu vyjížděli hasiči a záchranáři 6. března, exploze se ozvala v 10.48 hodin. V pokoji na místě výbuchu se v té době nacházel pouze jediný muž, který následně vyskočil z okna. „Třiatřicetiletého muže jsme ve vážném stavu transportovali na oddělení emergency do plzeňské fakultní nemocnice. Dalšího pacienta jsme vyšetřili na místě a jeho stav si nevyžádal převoz do nemocnice. Ostatní obyvatelé ubytovny vyvázli bez zranění,“ informoval Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby.

Zraněného muže ve vážném stavu přijala nejprve Fakultní nemocnice v Plzni. Vzhledem k tmu, že utrpěl rozsáhlé popáleniny, byl převezen na popáleninové centrum do nemocnice na Vinohradech. 

„Policisté při následném ohledání místa činu zjistili, že se v pokoji nacházely stopy po chemické látce toulen. V místnosti byla mimo jiné nalezena plastová láhev a zapalovač. Nebyly tam ale nalezeny žádné jiné inicializační předměty, které by mohly způsobit výbuch, než zapalovač. Podle dalších zjištěných skutečností si plastovou pet lahev s chemickou látkou přinesl muž na pokoj sám,“ uvedla mluvčí policie Veronika Horková.  

Lze tedy předpokládat, že toluen si muž donesl za účelem následné inhalace této látky. Při pravděpodobném čichání těkavé látky zůstala lahev otevřená a výpary z toulenu se dostaly do ovzduší. „Po chvíli s největší pravděpodobností muž usnul. Když se probudil, mělo z jeho strany dojít k manipulaci se zapalovačem, čímž mělo dojít k inicializaci výbušných par chemické látky a následnému výbuchu i požáru,“ konstatovala mluvčí policie.

Policie nezjistila, že by došlo k bezprostřednímu ohrožení života více osob nebo by byly vystaveny v nebezpečí těžké újmy tak, jak to vyžaduje skutková podstata trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. „Nedošlo k žádné újmě na zdraví, kromě samotného nájemníka a ani jako následek nebyl v nebezpečí vystaven cizí majetek velkého rozsahu. Muž je podezřelý z přestupku proti požární ochranně,“ dodala mluvčí policie Hokrová.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky ubytovna, požár, výbuch, zraněný muž, hasiči, složky IZS, toluen, exploze, vyšetřování, policie, okres Sokolov, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za březnovou explozí na ubytovně jsou výpary toluenu, nájemník je na pokoji odpálil zapalovačem a málem uhořel  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.