Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nezvyklé praktiky nového velitele plzeňské městské policie kritizují vedle strážníků i opoziční zastupitelé

Peticí podepsanou 179 nespokojenými strážníky plzeňské městské policie (MP) se poprvé zabývali i zastupitelé Plzně na svém jednání. Strážníci nesouhlasí s některými kroky, které uvedl do praxe hned po svém nástupu na začátku března nový velitel městské policie Petr Vlk. Někteří opoziční zastupitelé označili situaci v řadách městské policie za velmi vážnou. Obávají se, že mnozí strážníci řady městské policie opustí a ohrozí to její další fungování. Jádro problému se bude ale řešit až na červnovém jednání zastupitelstva.    

„Kontaktovalo nás nezávisle na sobě několik strážníků, kteří zmiňovali, že v rámci městské policie dochází ke změnám, které se neshledávají s pozitivní odezvou mezi strážníky. Jde o zavádění jednočlenných hlídek a další změny v její činnosti. Nemáme žádné informace od vedení města, nedostali jsme k prostudování koncepci, podle které nový pan velitel postupuje, na základě které byl i ve výběrovém řízení vybrán do funkce. Jediné, co víme je, že tady je asi 179 nespokojených strážníků, kteří ztrácejí důvěru ve své vlastní vedení,“ konstatoval na úvod jednání šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

Primátor Martin Baxa (ODS) řekl, že město rozhodně nebere petici strážníků na lehkou váhu. Uvedl, že jejím obsahem jsou připomínky k tomu, co se v městské policii děje. „Nejen na základě této petice jsem přizval na jednání členů rady velitele MP. Rozhodli jsme o zřízení vyjednávací pracovní skupiny členů rady. Pověřil jsem ji, aby vyjednávala se členy petičního výboru a jednak aby společně s velitelem Petrem Vlkem i se zástupci městských obvodů začala pracovat na dokumentu, který bych nazval Strategie činnosti městské policie. Ten bude předložen zastupitelům na jednání v červnu. Jde o fakticky definované zadání o činnosti městské policie, co má vykonávat a jak to má plnit,“ uvedl primátor.

Podle Martina Zrzaveckého (ČSSD) radního pro bezpečnost, má petice rovinu politickou a pracovně právní. „Není možné tu záležitost vyřešit během několika málo dní. Předložíme v červnu dokument, o kterém budeme diskutovat. Bude-li schválen, dáme jasný směr pro městskou policii a její vedení, jak má postupovat. Do té doby se některá opatření vrátila zpět do doby před uvedením nového velitele do funkce, což bylo začátkem března,“ informoval Zrzavecký.

„Nenechám se uchlácholit radním Zrzaveckým k té situaci. Očekávala jsem, že tady bude stát velitel MP, kterého jste si zvolili, aby se k tomu vyjádřil. Nemyslím si, že by to nebyl člověk na svém místě, jen má jiný způsob vedení. Zvažovali jsme, že požádáme o odstoupení radního pro bezpečnost, pak jsme dospěli k názoru, že chyba bude na straně velitele. Zvažovali jsme proto jeho odvolání. Jako jeden z mála dokázal to, že po 1,5 měsíci své činnosti totálně nezvládl manažersky pozici velitele a rozložil nám MP tak, že si strážníci začínají hledat práci jinde,“ reagovala ostře zastupitelka Monika Magdalena Štefanová (KSČM). Také ona zmínila, že velitel přišel s novou koncepcí, která by měla být schválena zastupitelstvem. Nic takového se ale zatím nestalo.  

„Tady zaznívají názory, že se koncepce připraví a pak se o ní budeme bavit. Já si myslím, že se má něco nejprve koncepčně zpracovat a pak se to má teprve zavádět. Tady někdo něco začal zavádět a teprve pak zpracovává nějakou koncepci. Tu koncepci nikdo neviděl, dokonce jsem se dozvěděli, že je tajná,“ zmínil zastupitel Daniel Kůs (Piráti).  

Strážníky prý nejvíce nadzvedl nápad zavedení jednočlenných hlídek. „Nechci hodnotit jednočlenné nebo dvoučlenné hlídky, ale i Policie ČR má v určitý moment pro určitou situaci i úkol jednočlenné hlídky. A stejně tak se k tomu bude stavět i MP. V některých lokalitách v malých městských obvodech nám už delší dobu fungují jednočlenné hlídky strážníků,“ řekl radní pro bezpečnost. Dodal, že velitel MP má možnost dělat strukturální nebo organizační změny pouze se souhlasem nadřízeného, tedy primátora nebo radního pro bezpečnost. „K tomu zásadnímu dojdeme až na jednání zastupitelstva v červnu, kdy budeme projednávat novou strategii činnosti městské policie,“ doplnil radní Martin Zrzavecký. Velitel městské policie se k situaci nevyjadřuje. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky městská policie Plzeň, nový velitel, strážníci městské policie, petice, jednočlenné hlídky, nespokojení strážníci, zastupitelstvo, obecní policie, Petr Vlk, Plzeň, Martin Zrzavecký, Česká pirátská strana, Martin Baxa, Daniel Kůs, Pavel Bosák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezvyklé praktiky nového velitele plzeňské městské policie kritizují vedle strážníků i opoziční zastupitelé  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.