Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Za schvalování útoku na české vojáky v Afghánistánu dostal senior podmínku

Našli svůj spravedlivý trest, napsal sedmdesátiletý senior pod internetový článek o smrti tří českých vojáků v Afghánistánu. Za své komentáře mu senát plzeňského krajského soudu uložil podmíněný trest tři měsíce vězení se zkušební lhůtou na rok a půl. Původně mu za propagaci terorismu hrozilo až 15 let vězení. Soud nakonec připustil, že není stále zřejmé, zda sebevražedný útočník patřil pod teroristické hnutí Taliban, které se hlásí dodatečně k mnoha útokům. Proto celou věc posoudil jako schvalování trestného činu.

„Ti čeští teroristé a váleční zločinci, co se podílejí na zločinné agresi vůči afghánskému lidu, našli svůj spravedlivý trest z rukou afghánských mudžahedínů. Ti tam zajisté zadarmo a s přesvědčením nebojovali. Zločinní amis židohůni mají tu drzost pro svoje cíle tahat do konfliktu i žoldáky z druhých států. Když tam bojoval Sovětský Svaz, tak tam ty druhý netahal, a nepáchal tam tolik válečných zločinů jako teďka amis židohůni,“ tak zněl jeden z příspěvků pod článkem o smrti tří českých vojáků na misi v Afghánistánu.

Podle soudu tak vyjádřil sedmdesátiletý Antonín D. sympatie ke spáchanému sebevražednému útoku na tři české vojáky.

„Veřejně schvaloval spáchaný zločin a veřejně vychvaloval zločinného pachatele. Za to se odsuzuje k trestu odnětí svobody na dobu tří měsíců, jehož výkon podmíněně odkládá na zkušební dobou 18 měsíců,“ uvedl předseda senátu Tomáš Mahr. Rozsudek ještě není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Nechtěl jsem vypadat jako hlupák, který jen škrábe brambory, řekl před soudem muž obžalovaný z teroristického útoku

Teroristického útoku se podle obžaloby dopustil šestadvacetiletý Lukáš N. z Karlovarska, který odletěl v červenci 2015 na východní Ukrajinu, aby se tam v místech ovládaných proruskými separatisty zapojil do bojů. Jeho případem se teď zabývá...

Byl to teroristický útok?

„Nebylo prokázené, že by šlo o teroristický čin vůči českým vojákům v Afghánistánu. Nebyla zjištěna identita sebevraha, tím pádem nebyla zjištěna ani jeho motivace. Následně se sice k útoku přihlásilo hnutí Tálibán, ale ten se přihlásí lidově ke všemu, co se v zemi šustne, aniž by v tom měl prsty,“ uvedl Mahr.

Proto celou věc posuzuje soud podle českých právních předpisů, a tak celou událost vyhodnotil jako trestný čin, proto je výše trestu nižší. Ve článku ani v titulku, který komentoval nebyla žádná zmínka o terorismu.

„Šlo o útok vůči vojenské jednotce, a tak se k tomu stavěl i obžalovaný, což je zřejmé z obsahů příspěvků. Bylo třeba ještě posoudit, zda jeho jednání přesáhlo hranici ústavně garantované svobody slova. Soud neupírá obžalovanému mít svůj názor na oprávněnost, či neoprávněnost zásahu armád států NATO v Afghánistánu, to by trestné nebyloJako závadnou pasáž bych označil tu, kde se praví “našli svůj spravedlivý trest a gratuluji k úspěchu afgánským Mudžahedínům v boji proti mezinárodnímu agresoru. Tyto příspěvky už byly za čarou,“ konstatoval Mahr.

Senior si už v minulosti ve vězení pobyl, poprvé to bylo v roce 1977 za vycestování do západního Německa, na což neměl povolení. Dvouletý trest si vyslechl o šest let později, kdy byl na základě odposlechů a dopisů odsouzen za poškozování zájmů republiky a za snižování vážnosti prezidenta republiky. Sám před soudní síní konstatoval, že svými příspěvky naopak terorismus odsuzuje. 

Tři čeští vojáci tragicky zahynuli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se v jejich blízkosti u základny v Bagrámu odpálil sebevražedný útočník.Na místě padli rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25), který pocházel z Plzeňska. Později všechny tři padlé vojáky vyznamenal prezident in memoriam medailí Za hrdinství.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky soud, terorismus, diskuze, Afghánistán, Krajský soud v Plzni, věznice, Tálibán, NATO, Patrik Štěpánek, Kamil Beneš, Martin Marcin, Sovětský svaz, Západní Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za schvalování útoku na české vojáky v Afghánistánu dostal senior podmínku  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.