Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud v Plzni chyboval v souvislosti s dlouhým zadržováním padělků obrazů

V souvislosti s dlouhodobým zadržováním padělaných obrazů chyboval plzeňský krajský soud. Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti majitele obrazů, které si policie původně vyžádala kvůli trestnímu řízení vedenému proti skupině jiných obžalovaných. Majitel, který v řízení figuroval jako poškozený, posléze marně žádal o vrácení obrazů. Dočkal se toho až po téměř deseti letech.

"Ač lze jistou část délky zajištění obrazů ospravedlnit vyšší složitostí věci, značnou část jejich téměř desetiletého zajištění lze vysvětlit pouze liknavostí krajského soudu," stojí v nálezu soudce zpravodaje Ludvíka Davida, který dnes ÚS zveřejnil na svém webu.

Obrazy byly opatřeny jmény Vasilije Kandinského, Marka Chagalla nebo Amadea Modiglianiho. Šlo však o padělky. Krajský soud loni v kauze uložil skupině šesti lidí peněžité tresty od 210 000 do 560 000 korun. Kauza se vlekla, bylo nutné provést posudky, vyslechnout desítky svědků a přehrát dlouhé hodiny odposlechů.

V kolekci bylo celkem 300 obrazů, napodobenin mistrů světového malířství. Obžalovaní tvrdili, že sbírku získali v roce 1993 z pozůstalosti šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg. Šlo však o padělky, které obžalovaní postupně prodávali, mnohdy za velmi nízké ceny. Pisatel ústavní stížnosti zřejmě patřil mezi poškozené kupce.

Loni Ústavní soud v podobné kauze rozhodl, že justice chybovala, když jinému majiteli zabrala 70 padělků. Podle nálezu se ostravské soudy dostatečně nezabývaly tím, zda by nestačilo obrazy jen označit a nechat je kupci. Nelze automaticky předpokládat, že kopie budou sloužit dalším podvodům. I padělek pak může sloužit třeba jako dekorace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Krajský soud Plzeň, padělky obrazů, ústavní soud, stížnost, Plzeň, Vasilij Kandinskij, Ludvík David, Amedeo Modigliani

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Plzni chyboval v souvislosti s dlouhým zadržováním padělků obrazů  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.