Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vrchní soud zrušil trest pro bývalého hokejistu a radního Plzně Michala Dvořáka

Tříleté podmíněné tresty zrušil pražský vrchní soud bývalému radnímu Plzně Michalu Dvořákovi a boxeru Radku Semanovi. Ob byli loni nepravomocně odsouzeni za údajný dotační podvod v souvislosti s čerpáním více než čtyřmilionové dotace EU na rekonstrukci tělocvičny v Plzni - Božkově.

Soud svým verdiktem oba obžalované osvobodil, sdělila mluvčí soudu Simona Heranová. Dvořák, bývalý prvoligový hokejista a později radní pro sport a podnikání, v souvislosti s obviněním na funkci na magistrátu v minulém volebním období rezignoval.

"Vrchní soud v Praze rozhodl tak, že z podnětu odvolání obžalovaných napadený rozsudek zrušil a sám obžalované zprostil obžaloby," uvedla Simona Heranová. Soud zároveň zamítl odvolání státního zástupce.

Kauza se týkala rekonstrukce tělocvičny v Plzni-Božkově. Dvořák a Seman jako předseda a místopředseda žalovaného spolku uvedli podle obžaloby v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. Společnost DS Training dostala z operačního programu ROP Jihozápad na rekonstrukci tělocvičny přes čtyři miliony korun. Objekt patří Tělovýchovné jednotě (TJ) Božkov a DS Training ho od něj získal do dlouhodobého pronájmu za symbolický poplatek. Využívají je mimo jiné pro tréninky boxu. Podle žalobce Dvořák a Seman přiložili k žádosti o dotaci dokumenty o pronájmu tělocvičny a okolních pozemků, ačkoliv věděli, že je řádně neprojednaly a neschválily orgány tělovýchovné jednoty.

Podle obžaloby pronájem budovy schválil jen tehdejší předseda TJ. Podle spisu byly údaje v nájemní smlouvě mezi TJ a DS Training Center pozměněné a existovalo několik verzí smluv. Dvořák byl odsouzen i za to, že v žádosti o úvěr na předfinancování předložil v bance jako potvrzení o vlastních vložených penězích falešnou fakturu a příjmový doklad od stavební firmy.

Dvořák i Seman u soudu vinu odmítli, nijak se prý neobohatili a nikoho neokradli. O plánech na rekonstrukci tělocvičny vždy jednali se zástupci a výborem TJ, uvedli. Dvořák u soudu řekl, že do přestavby a vybavení tělocvičny dal z vlastních peněz zhruba milion korun. Problémy s členy TJ, kteří mohou prostory dál využívat, nastaly až po rekonstrukci. TJ vede s Dvořákem a Semanem občanskoprávní spor a chce je z prostor vypovědět.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky soud, Michal Dvořák, dotační podvod, zrušený trest, Plzeň, rekonstrukce, dotace, Vrchní soud v Praze, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud zrušil trest pro bývalého hokejistu a radního Plzně Michala Dvořáka  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.