Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obří akce policie a celníků! Rozprášili mezinárodní gang výrobců nelegálních cigaret

Špičkově vybavenou nelegální výrobnu cigaret i obrovské skladovací prostory naplněné zbožím, odhalili celníci a policisté z Plzeňského kraje ve spolupráci s polskou policií. Akci s krycím názvem WRUP zahájili policisté loni v červnu. Výsledkem teď bylo 15 zadržených cizinců a zajištění 33 milionů kusů nekolkovaných cigaret.

Policisté spustili obří akci minulý pátek večer. „Na několika místech v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze provedli celkem 23 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor v rodinných domech, bytech, výrobních halách, skladech, nákladních a osobních vozidlech. Do akce bylo nasazeno 130 celníků a zásahová jednotka CS, dále pak 60 policistů ze všech tří krajů a z hlavního města,“ uvedla Hana Prudičová, mluvčí Generálného ředitelství cel.

S pouty na rukou skončilo patnáct cizinců, kteří se podíleli na nelegální výrobě a skladování neznačených cigaret. Při prohlídkách policisté s celníky objevili 33 milionů neznačených cigaret různých značek vysoké kvality. Byly určeny především pro zahraniční trh. Zajištěno bylo i 85 tun tabáku určeného k výrobě cigaret.

Kromě nelegální zboží našli policisté i 41 tisíc EUR a 52 tisíc korun. Zajistili také sedm osobních a dodávkových vozidel, veliké množství různých komponentů na výrobu cigaret, kompletní linku včetně řezačky a sušičky tabáku, také část druhé výrobní linky v rozloženém stavu. Dalších 6,5 milionů cigaret se podařilo zachytit při jejich přepravě. Samotná výrobna cigaret byla na velmi vysoké technologické úrovni.

„Policisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje následně po všech úkonech obvinili sedm osob (ve věku 30, 40, 42, 43, 44, 46 a 51 let) ze spáchání pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve formě spolupachatelství.  Státnímu zástupci podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněných cizinců do vazby. Nyní jsou stíháni vazebně. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let,“ informovala krajská mluvčí policie Martina Korandová.

Žádný z obviněných nemá oprávnění provozovat daňový sklad pro tabák a tabákové výrobky na území ČR a není přihlášen ke spotřební dani. Z nelegální výroby a skladování mohlo dojít ke zkrácení spotřební daně ve výši více než 136 miliónů korun. Ale vzhledem k zajištěným předmětům z realizace se bude jednat o vyšší částku, předpokládaný únik na spotřební dani u cigaret a tabáku bude s největší pravděpodobností činit téměř 305 miliónů korun.

Ohodnoť článek

Foto Celní ředitelství

Štítky cigarety, nekolkované cigarety, výroba cigaret, policie, zátah, celníci, cigareta, Plzeňský kraj, tabák, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří akce policie a celníků! Rozprášili mezinárodní gang výrobců nelegálních cigaret  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.