Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

Nacistickou vlajkou mávala žena s mužem při jízdě v konvoji během Slavností svobody. Dvojici čeká soud

Muže a ženu, kteří jsou podezřelí, že při květnových Slavnostech svobody v Plzni mávali v konvoji vojenských historických vozidel nacistickou vlaječkou, čeká na začátku září soudní líčení. Dvojici z jižních Čech už dříve plzeňský soud potrestal trestním příkazem bez hlavního líčení. Protože ale nebyli s trestem spokojeni a podali proti němu odpor, bude se konat klasické hlavní líčení.

Událost se stala 5. května během Konvoje svobody. Akci přihlížely tisícovky lidí, další mohly sledovat přímý přenos online na internetu. Právě jedna z kamer celý incident zachytila. Všímaví diváci si rychle pořídili záznam a umístili jej na sociální sítě. „Ve chvíli, kdy se přiblíží k místu, kde jsou veteráni a jejich potomci, předá řidič spolujezdkyni vlaječku se svastikou a ta jim zamává,“ popsal Václav Zeman, který příspěvek umístil na sociální síti X. Policie se videem začala okamžitě zabývat a velmi rychle měla jména posádky automobilu.

Podle Deníku.cz měl muž z Prachatic a jeho spolujezdkyně nacistickou vlajku viditelně položenou za oknem svého vozu Dodge v barvách americké armády už 4. května. Všimli si toho lidé, když se auto pohybovalo na Strakonicku nebo v Nepomuku a Vlčtejně na jižním Plzeňsku. Následně ji podle policie vytáhli krátce i v hlavním konvoji v neděli v Plzni při projíždění po Klatovské třídě před Divadlem J. K. Tyla, kde konvoji přihlíželo velké množství lidí, včetně příbuzných válečných veteránů.

"Podezřelý uchopil do rukou červenou vlajku s bílým středem, ve kterém byl hákový kříž, tu roztáhl a po dobu nejméně dvou vteřin ji ukázal k divákům stojícím před divadlem. Poté vlajku předal podezřelé, ta ji uchopila do pravé ruky, vystrčila ji z vozidla a po dobu nejméně dvou sekund s ní mávala směrem k divákům," cituje Deník z návrhu na potrestání státního zástupce, který navrhl pro podezřelé podmíněné a peněžité tresty.

Policie vedla s mužem zkrácené přípravné řízení pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví. Za to jim hrozí až pět let vězení.

Oba aktéři bezprostředně po akci tvrdili, že se jednalo jen o omyl velké nedorozumění. Organizátoři a členové historických vojenských klubů ale měli jasno. Událost označili za provokaci a dehonestaci celých slavností. V konvoji jelo přes 300 vojenských historických vozidel. Posádka z Prachaticka ale k žádnému klubu nepatří a jednalo se o individuální účastníky jízdy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Slavnosti svobody, Slavnosti svobody, Convoy of liberty, vlajka s hákovým křížem, svastika, hákový kříž, symbol nacismu, podpora nacismu, zkrácené přípravné řízení Komentáře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Swewsa11

Dobytkové dva. Pořád jsou mezi námi vemena, co nechápou historii a zkouší kam až můžou zajít. Pochválí vás tak Turek, pro nás slušné lidi jste ale odpad!

Úterý, 16. července 2024, 16:41Odpovědět

Nacistickou vlajkou mávala žena s mužem při jízdě v konvoji během Slavností svobody. Dvojici čeká soud  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.