Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Za zavinění obřího požáru skladu vyměřil soud podmínku. Odsouzený musí ale zaplatit i 35 milionů korun

Podmíněný trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let uložil dnes Krajský soud v Plzni osmatřicetiletému Vladimíru B. za zavinění požáru v plzeňském skladu velkoobchodu potravin, nápojů a tabáku s téměř šedesátimilionovou škodou. Zároveň mu uložil povinnost zaplatit poškozené firmě jako náhradu škody přes 35 milionů korun. Se zbytkem náhrady škody se má firma obrátit na občanskoprávní řízení.

"Obžalovaný se vzdal práva odvolání, státní zástupce si odvolání podal. Rozsudek je tedy nepravomocný," uvedl mluvčí soudu Jan Mifek. Bývalý skladník podle obžaloby na silvestra 2021 odpoledne z nudy zkoušel ve skladu funkčnost zapalovače a zapálil papírovou krabici, nedostatečně ji ale uhasil a z práce odešel. V třípodlažní budově pak vznikl požár, který poškodil objekt i zboží. Brož se ke zkoušení zapalovače a zapálení krabice přiznal, necítí ale vinu. Podle jeho názoru malý plamínek na krabici uhasil dostatečně.

Silvestrovský požár v Rokycanské ulici byl jedním z největších požárů roku 2021 v Plzeňském kraji. Hasiči oheň zlikvidovali po čtyřech hodinách, zásah si vyžádal omezení dopravy na rušné Rokycanské třídě i nasazení velkého množství jednotek, protože v blízkosti skladu je také benzinová čerpací stanice a prodejna automobilů.

Obžalovaný ve skladu pracoval asi čtyři roky a podle něj to byla dosud nejlepší práce, jakou v životě měl. Poslední den v roce zkoušel u regálu funkčnost několika uskladněných zapalovačů, i když ve skladu platí přísný zákaz používání otevřeného ohně nebo kouření. "Zkoušel jsem dva až tři zapalovače, přemýšlel jsem, že bych si třeba nějaký koupil," vypověděl v březnu u soudu. Přiznal, že zapálil roh papírové krabice, ve které byly zapalovače uskladněné.

"Byla to klukovina, byla to obrovská chyba zkoušet ten zapalovač na té krabici. Celkově byla chyba zkoušet ten zapalovač. Ale podle mého laického rozhodnutí jsem to dostatečně sfouknul, prsty umačkal a nějakou dobu tam strávil. Když jsem odcházel, vizuálně jsem krabici kontroloval a ta nedoutnala. Za mě to bylo dostatečně uhašené," řekl obžalovaný. Podle obžaloby se ale hodinu po zapálení krabice oheň rozhořel a v objektu se aktivovala požární čidla. V tu dobu už ve skladu nikdo nebyl. Protože byl poslední den roku, pracovní směna předčasně skončila a zaměstnanci odešli dřív než jiné dny.

Za obecné ohrožení a způsobení požáru s velkou škodou hrozilo pachateli až 15 let vězení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Richard Beneš

Štítky krajský soud, požár skladu, Plzeň, Rokycanská, hasiči, sklad potravin, skladník způsobil požár skladu, škoda 60 milionů, silvestrovský požár velkoskladu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zavinění obřího požáru skladu vyměřil soud podmínku. Odsouzený musí ale zaplatit i 35 milionů korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.