Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z krácení daně a ze zpronevěry stovek milionů obvinila policie exmanažery Škody JS

, aktualizováno 1. dubna 2020, 13:45

Pět bývalých manažerů plzeňské strojírenské společnosti Škoda JS navrhla policie obžalovat ze zpronevěry a krácení daně. Podle kriminalistů vyvedli z firmy v letech 2008 až 2014 do zahraničí 11 milionů eur, tedy přibližně 302 milionů korun. Stalo se tak na základě fiktivního poradenství. Škoda JS se navíc podle policie dopustila zkrácení daně za téměř 55 milionů Kč. Obvinění jsou stíháni na svobodě.

„Vyvedení obrovské sumy peněz souviselo s dodávkami technologického zařízení do čtyř ukrajinských jaderných elektráren v hodnotě kolem dvou miliard korun,“ informoval o tom na webu policie mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

V průběhu trestního řízení čeští kriminalisté založili společný vyšetřovací tým s orgány Švýcarské konfederace. Vyšetřování probíhalo rovněž v úzké součinnosti s Národním protikorupčním úřadem Ukrajiny – NABU.

„Podle našich závěrů navíc společnost ŠKODA JS zanesla výdaje vůči „poradenským společnostem“ do nákladů, čímž mělo dojít za zdaňovací období let 2008 – 2014 ke zkrácení daně z příjmu právnických osob ve výši téměř 55 milionů korun,“ doplnil mluvčí Ibehej.

Razii ve strojírenské společnosti provedli policisté už koncem roku 2014, kdy zabavili celou řadu dokumentů, které si vyžádala švýcarská justice. Důvodem bylo podezření z uplácení člena ukrajinského parlamentu, který byl předsedou parlamentní komise pro energetiku. Ten měl zprostředkovávat zakázky.

"Obžaloba se týká fyzických osob, které již nejsou zaměstnanci společnosti Škoda JS. Společnost Škoda JS není v tomto případě z ničeho podezřívána a nebylo vůči ní vzneseno žádné obvinění. Od roku 2014 poskytujeme plnou součinnost orgánům činným v trestním řízení v ČR, ve Švýcarsku a na Ukrajině," uvedl k případu mluvčí Škody JS Jan Stolár.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, dodává technologie pro jadernou energetiku. Od roku 2004 je členem ruské strojírenské skupiny OMZ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky organizovaný zločin, Škoda JS, obžaloba, zpronevěra, krácení daně, policie, daň, Švýcarsko, Ukrajina, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Parlament České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z krácení daně a ze zpronevěry stovek milionů obvinila policie exmanažery Škody JS  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.