Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skladník testoval zapalovač, podpálil velkosklad a způsobil škodu za 60 milionů. Případem se teď zabývá soud

Ze zavinění obřího požáru ve skladu velkoobchodu potravin, nápojů a tabáku s téměř šedesátimilionovou škodou se u Krajského soudu v Plzni zpovídá osmatřicetiletý bývalý skladník. Podle obžaloby na silvestra 2021 odpoledne z nudy zkoušel ve skladu funkčnost zapalovače a zapálil papírovou krabici, nedostatečně ji ale uhasil a z práce odešel. V třípodlažní budově pak vznikl požár, který poškodil objekt i zboží.

U požáru obřího velkoskladu potravin a dalšího zboží nad čerpací stanicí na Rokycanské třídě tehdy zasahovalo devět jednotek hasičů. Kvůli zásahu byl omezený provoz na rušné výpadovce z Plzně směrem na Prahu. Na místě požáru po jeho uhašení vyšetřovatelé provedli opakované ohledání místa činu s využitím služebního psa – specialisty na detekci hořlavých látek. Složité vyšetřování opřené o množství shromážděných důkazů nakonec přivedlo kriminalisty až k zaměstnanci skladu, kterého obvinili ze spáchání obecného ohrožení. Způsobil škodu velkého rozsahu, a tak mu hrozí trest odnětí svobody na osm až patnáct let! Poškozená firma a dvě pojišťovny požadují po bývalém skladníkovi náhradu škody v celkové výši přesahující 66 milionů korun.

Obžalovaný se ke zkoušení zapalovače a zapálení krabice přiznal, necítí ale vinu. Podle jeho názoru malý plamínek na krabici uhasil dostatečně. Ve skladu pracoval asi čtyři roky a podle jeho slov to byla dosud nejlepší práce, jakou v životě měl. Poslední den v roce zkoušel u regálu funkčnost několika uskladněných zapalovačů, i když ve skladu platí přísný zákaz používání otevřeného ohně nebo kouření. „Zkoušel jsem dva až tři zapalovače, přemýšlel jsem, že bych si třeba nějaký koupil," řekl u soudu. Přiznal, že zapálil roh papírové krabice, ve které byly zapalovače uskladněné.

„Byla to klukovina, byla to obrovská chyba zkoušet ten zapalovač na té krabici. Celkově byla chyba zkoušet ten zapalovač. Ale podle mého laického rozhodnutí jsem to dostatečně sfouknul, prsty umačkal a nějakou dobu tam strávil. Když jsem odcházel, vizuálně jsem krabici kontroloval a ta nedoutnala. Za mě to bylo dostatečně uhašené," vypověděl před soudem obžalovaný. Podle státního zástupce se ale o hodinu po zapálení krabice oheň rozhořel a v objektu se aktivovala požární čidla. V tu dobu už ve skladu nikdo nebyl. Protože byl poslední den roku, pracovní směna předčasně skončila a zaměstnanci odešli dřív než jiné dny.

Ve středu soud pokračuje výslechy svědků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Richard Beneš

Štítky krajský soud, požár skladu, Plzeň, Rokycanská, hasiči, sklad potravin, skladník způsobil požár skladu, škoda 60 milionů, silvestrovský požár velkoskladu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skladník testoval zapalovač, podpálil velkosklad a způsobil škodu za 60 milionů. Případem se teď zabývá soud  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.