Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie vyšetřuje extrémní šikanu třináctileté školačky na základní škole

Podezřením na šikanu na základní škole v Blovicích na jižním Plzeňsku se zabývá policie. Podle serveru Krimi Plzeň, který na případ upozornil, se obětí extrémní šikany několika spolužáků stala třináctiletá dívka. Policie se k případu blíže nevyjadřuje. Rodina žákyně prostřednictvím právního zástupce oznámila věc také České školní inspekci (ČŠI).

Podle webu Krimi Plzeň nutili spolužáci dívku k obscéním praktikám a není vyloučeno, že si ji natáčeli na mobilní telefony. Dívka má podle médií vážné psychické následky. Vyjádření školy, která se s věcí obrátila na policii, se vzhledem k jarním prázdninám nepodařilo získat. „V tuto chvíli mohu sdělit s ohledem na probíhající prověřování a také s ohledem na věk zainteresovaných, že se policisté zabývají tímto nám oznámeným případem, ke kterému došlo na jedné ze základních škol na jižním Plzeňsku. Policisté prověřují veškeré skutečnosti případu a jsme v kontaktu s konkrétní školou, školními orgány a dalšími dotčenými orgány," sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Inspekce obdržela na školu už několik stížností

Na sociálních sítích se objevují komentáře o tom, že na škole to není první případ šikany. Česká školní inspekce na blovickou základní školu obdržela celkem tři stížnosti, které se týkaly dvou různých případů. První stížnost přišla na konci minulého roku a na stejný případ ještě na začátku toho letošního. Inspekce tento případ týkající se šesté třídy prošetřovala a dospěla k závěru, že se nejednalo o klasickou šikanu skupiny žáků nebo kolektivu vůči jednotlivci, ale o rizikové a problémové chování jednoho žáka vůči více dětem, řekl náměstek ústředního školního inspektora a ředitel sekce inspekční činnosti Karel Kovář. Škola a třídní učitel s žákem pracovali a inspekce bude sledovat další vývoj případu, případné zapojení spolupracujících organizací a intervence.

Stížnost týkající se šikany jedné dívky ve vyšším ročníku školní inspekce dostala prostřednictvím advokátní kanceláře na přelomu ledna a února. „Tento případ se jeví jako závažnější a vyšetřuje ho policie,“ uvedl Kovář. Podle něj bude na policii věc prověřit, inspekce se ale bude zároveň zabývat postupem školy v tomto případě. „Budeme s pomocí přizvaného odborníka prošetřovat, jak funguje metodik prevence na škole, zda není chyba v postupu školy, jestli se něco nezanedbalo," řekl.

Ke snížené známce z chování škola přistupuje jen v minumu případů

Komplexní kontrolu prováděla Česká školní inspekce ve škole, kam chodí kolem 600 dětí, v listopadu 2022. Podle závěrečné zprávy udělila škola minimální počet snížených známek z chování. „Nízká byla i četnost udělených opatření k posílení kázně, přestože bylo ve škole pozorováno poměrně časté rušivé chování žáků," uvedli inspektoři. Škola podle nich objednává pro třídy u externích odborníků preventivní besedy, přednášky a osvětové akce o rizikových jevech.

Rizikovým jevům se věnují vyučující i v průběhu vzdělávání ve svých předmětech a jsou na ně zaměřeny také projektové dny. Monitoring vztahů mezi žáky ve třídě je prováděn třídními učiteli, například během třídnických hodin, které jsou organizovány podle aktuální potřeby. Jasné nastavení pravidel v jednotlivých třídních kolektivech, a především jejich dodržování žáky však vykazuje rezervy. Zjištěné případy rizikového chování jsou řešeny formou výchovných komisí, spoluprací se zákonnými zástupci žáků a v součinnosti s vedením školy," uvedla před více než rokem inspekce.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky šikana, šikana na škole, základní škola, Česka školní inspekce, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Policie vyšetřuje extrémní šikanu třináctileté školačky na základní škole  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.