Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Falešní bankéři i lékaři opět měli žně. Podvodníci dokázali důvěřivce obrat o miliony i statisíce korun

Falešní bankéři, falešný plastický chirurg i další podvodníci v minulých dnech opět úřadovali na území Plzeňského kraje, kde obírali své oběti o miliony a statisíce korun. Policisté i přes mnohá varování i upozornění stále musí řešit nové a nové případy, kdy důvěřiví a neopatrní lidé přicházejí různými podvodnými způsoby o své životní úspory.

„Policisté stále přijímají oznámení a evidují trestné činy týkající se podvodů v online prostředí, a to napříč celým Plzeňským krajem. Jsou spáchané různým způsobem. Ale v důsledku všechny skončí stejně, lidé přišli o svoje úspory,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová. Jedna podvedená žena si přes sociální síť dopisovala s mužem, který údajně žije ve Spojených státech amerických a pracuje tam jako plastický chirurg. Během jejich komunikace ji požádal o zaplacení pomůcek, dovolené, celních poplatků a víz. Žena za něj tyto výdaje platila a celkově zastala na různé bankovní účty více než milion korun!

Hned dvakrát dokázal podvést neznámý pachatel jednoho muže. „Poprvé když jej kontaktoval jako obchodník a pod legendou obchodu s ropou a se zlatem přesměroval na stránky obchodní platformy společnosti. Poškozený se tam zaregistroval, vyplnil osobní údaje, zaslal kopie osobních dokladů a také si nainstaloval software Anydesk, aby mu obchodník ukázal, jak obchodovat. Poškozený investoval více než 400 tisíc korun. Ke svým prostředkům se ovšem po bankovních transakcích už nedostal,“ uvedla policejní mluvčí.

Tím ale případ zdaleka nekončil. Po několika týdnech byl tento muž kontaktován znovu s tím, že mu budou finanční prostředky navráceny. Umožnil vzdálený přístup do svých zařízení a zjistil, že bez jeho vědomí byly převedeny veškeré jeho finanční prostředky a sjednána předschválena půjčka. Podvodníci mu způsobili další škoda ve výši téměř půl milionu korun.

Další poškozenou kontaktoval údajný správce jejího kryptoměnového účtu. Přesvědčil jí o nutnosti instalace programu Anydesk do jejího mobilního telefonu. Instruoval ji, aby se přihlásila do internetového bankovnictví a převzal nad ním kontrolu. Poté učinil bez jejího vědomí jednorázový převod částky téměř 200 tisíc korun.

Jinou ženu oslovil telefonicky údajný pracovník banky. Sdělil jí, že jejím jménem požádala o úvěr nějaká žena na Moravě a že se pravděpodobně jedná o podvod. Že je ohrožena bezpečnost účtu. Podle pokynů falešného bankéře tedy žena vybrala finanční hotovost ve výši 360 tisíc korun a vložila je do bitcoinmatu. Bezprostředně poté byly peníze převedeny na jiný účet a žena tak o peníze přišla.

Nechyběl ani falešný voják

Na dopisování přes komunikační síť prostřednictvím mobilního telefonu s německým vojákem na misi v Sýrii doplatila další podvedená oběť. Aby za ní údajný voják mohl přijet, musel by se vyplatit ze závazku armádě. Žena mu poslala celkem 260 tisíc korun. Peníze ani vojáka však už neviděla.

„V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Dbejte zvýšené opatrnosti při cizích telefonátech. Nikdy nikomu neposkytujte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, ofocené doklady ani osobní údaje s daty narození. Neinstalujte si do vašich zařízení programy pro vzdálený přístup. Nenechte se zlákat ani vidinou snadného zbohatnutí nebo romantického vztahu,“ dodala mluvčí policie Dagmar Brožová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvodníci, falešní bankéři, falešný lékař, okradli ženu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešní bankéři i lékaři opět měli žně. Podvodníci dokázali důvěřivce obrat o miliony i statisíce korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.