Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kyberkriminalita je dramaticky na vzestupu, policisté v Plzeňském kraji jen letos řešili téměř 800 případů

Podvodníci se neustále přizpůsobují novým trendům a stále více se pohybují v online prostředí. Nejčastěji se snaží své oběti vystrašit, že jsou jejich peníze v nebezpečí a postupně je zmanipulují, aby získali přístup do jejich online bankovnictví nebo je přinutí, aby vložili své životní úspory do bitcoinmatů, jelikož je tato virtuální měna velmi těžko dohledatelná. Kriminalisté se na území Plzeňského kraje od ledna do října zabývali 770 třesnými činy v kyberprostředí.

Podvodů v online prostředí stále přibývá. Například v roce 2021 evidovali krajští policisté 479 takových případů s celkovou škodou přes 5,5 milionu korun. O rok později už to bylo 887 případů! Jen letos od ledna do října už podvodníci úřadovali minimálně v 770 případech. 

Falešní bankéři obrali důvěřivé lidi o bezmála 200 milionů korun, call centrum měli podvodníci na Ukrajině

Policisté úspěšně objasnili dosud největší případ internetové kriminality a pozatýkali skupinu osob, která se vydávala za falešné bankéře. Čtyři podezřelé zadrželi v Plzeňském kraji, další na Ukrajině. Celkem v případu figuruje osm Čechů, jeden...

Podvodníci nejčastěji používají metodu falešného bankéře. Do telefonu se představí jako pracovníci banky, kteří si všimli podezřelých pohybů na bankovních účtech svých obětí. Tím u nich vzbudí strach. Potom je postupně zpracovávají, dokud nedostanou vzdálený přístup k jejich počítači, hesla nebo je rovnou přimějí, aby šli vybrat své úspory a ty pak vložili do bitcionmatů. Zfalšovat umí i telefonní číslo, takže to vypadá, že skutečně volá někdo z banky. Nejednou se objevil i případ, kdy podvodníci zapojili do hry i falešné policisty, kteří dotyčné utvrdili v tom, že se opravdu někdo naboural do jejich účtů.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

Kvůli vzrůstajícímu počtu těchto podvodů spustila policie nový projekt „Nebuď bit, buď in“. „Cílem našeho projektu je upozorňovat na postupy pachatelů a připomínat, že zaměstnanci bank ani policie nikdy takto nepostupuje. V případě, že by byly vaše peníze v ohrožení, banka si koná vlastní opatření, stejně tak od vás nebude nikdy požadovat nestandartní transakce, tedy, abyste zrušili účet, převedli peníze na jiný účet nebo je vybrali a vložili do bitcoinmatu,“ připomíná policejní mluvčí Hana Kroftová.

V rámci tohoto preventivního projektu bude policie informovat také veřejnost prostřednictvím setkání v obchodník domech, na přednáškách nebo skrze YouTube videa. „Naším cílem je, aby poškozených, kteří přicházejí mnohdy o celoživotní úspory, bylo co nejméně. Je třeba si uvědomit, že nejslabším článkem kybernetické bezpečnosti je vždy uživatel – nepoučený uživatel, proto musíme v osvětě pokračovat a na nové trendy pachatelů upozorňovat,“ dodala Kroftová.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky online podvod, kyberkriminalita, kyberpodovod, podvod v online prostředí, bitcoin, falešný bankéř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyberkriminalita je dramaticky na vzestupu, policisté v Plzeňském kraji jen letos řešili téměř 800 případů  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.