Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Celníci odhalili rumunského pašeráka. Bleskovým rozsudkem dostal podmíněný trest, přišel o dodávku, kontraband a bude platit statisíce

Dodávka s rumunskou poznávací značkou zaujala celníky, kteří kontrolovali projíždějící vozidla po dálnici D5 v blízkosti hraničního přechodu Rozvadov na Tachovsku. I když na první pohled byla dodávka prázdná, služební pes v celníků tam přesto dokázal najít zajímavý kontraband.

„Zastavené vozidlo řídil občan rumunské národnosti. Na první pohled nákladový prostor nejevil žádné známky podezření a vypadalo to, že dodávka je prázdná. Řidič byl však od prvního kontaktu značně nervózní, a proto hlídka pojala podezření, že by ve vozidle mohl být ukrytý nějaký kontraband. Celníci dali na svoji intuici, která pramenila z nestandardního chování řidiče a vozidlo doprovodili na kontrolní halu,“ popsala případ Marcela Kašparová, mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj.

Pro důkladnou kontrolu posloužila celníkům nedávno zrekonstruovaná kontrolní hala v Rozvadově, kde jsou pro tento typ kontrol ideální podmínky a také potřebné technické zabezpečení. Při odhalení místa úkrytu následně hrála hlavní roli celnická fena Ebby, která v prázdné dodávce označila podlahu vozidla. Cigarety ukryté v tajných schránkách byly nalezeny právě pod falešnou podlahou v nákladovém prostoru vozidla. Jednalo se o cigarety různých značek s moldavskými tabákovými nálepkami.

„Cigarety celníci zajistili a vyčíslenou spotřební daň ve výši 367 689 korun bude muset cizinec celnímu úřadu uhradit. Vzhledem k množství cigaret a výši úniku na spotřební dani byli na místo kontroly přivoláni kolegové ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel, kteří věc převzali k úkonům trestního řízení, cizince zadrželi a umístili do policejní cely. Zároveň cizinci sdělili podezření ze spáchání porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží,“ uvedla Kašparová.

Případ byl projednán ve zkráceném přípravném řízení a cizinec si tak mohl ve velmi krátké době vyslechnout verdikt soudu. Byl pravomocně odsouzen na čtyři měsíce s roční podmínkou, včetně propadnutí pašovaných nelegálních cigaret a dodávkového vozidla sloužícího k jejich podloudné přepravě.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní úřad pro Plzeňský kraj

Štítky pašoval cigarety, cigarety v úkrytu, dodávka vezla cigarety, kontrola celníků, rumunský řidič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci odhalili rumunského pašeráka. Bleskovým rozsudkem dostal podmíněný trest, přišel o dodávku, kontraband a bude platit statisíce  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.