Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vedení HC Škoda Plzeň ostře odsoudilo jednání několika mladíků z juniorského týmu, kteří urazili hlavu soše Hurvínka

, aktualizováno 22. září 2023, 13:20

Jednoznačně ostře odsoudilo vedení hokejového klubu HC Škoda Plzeň fakt, že se několik mladíků z juniorského týmu podílelo na vandalském činu, který v posledních dnech doslova hýbe nejen celou Plzní. Mladí hokejisté na náměstí Republiky totiž urazili hlavu bronzové soše populárního Hurvínka. Sousoší slavných plzeňských postaviček vytvořila česká sochařka Lea Vivot žijící v Kanadě.

„HC Škoda Plzeň se staví čelem k mediálně sledované kauze uražené hlavy sochy Hurvínka na náměstí Republiky. K politováníhodnému incidentu došlo ze strany členů juniorského týmu v době jejich osobního volna. Hráči se hned druhý den sami spojili s policií a k nešťastné události se přiznali. Od té doby aktivně spolupracují na nápravě svého činu, kterého litují,“ stojí v oficiálním prohlášení klubu.

„Klub zdůrazňuje, že takové jednání je nepřijatelné a nemá místo nejen ve sportovní komunitě. S hráči situaci řeší interně, pochopitelně jedná o náhradě škody. Klub se zavázal k maximální spolupráci s příslušnými orgány a vlastníkovi sochy se omluvil,“ informuje ve společném prohlášení HC Plzeň 1929 a.s. a HOCKEY CLUB PLZEŇ.

V pátek dopoledne se uskutečnilo jednání mezi vedením Nadačního fondu Plzeň sobě, kterému patří poškozené sousoší a mezi mladými hříšníky. Na poškozené soše vznikla škoda předběžně vyčíslená na 100 000 korun. „Dnes jsem se potkal s těmi chlapci, řekli mi, že na sochu lezli, ten jeden největší si mu sedl na hlavu a pak se to zlomilo. Kluci si uvědomili co udělali a litují toho. Je to klukovina, jsem ve styku s jejich rodiči, kteří se nebrání uhradit způsobenou škodu. Dohodli jsme se na tom, že až bude opravený Hurvínek zpět na náměstí, tak přijde celá parta a nějakou dobu budou pomáhat s úklidem na náměstí, aby to odčinili. Slíbil jsem, že na policii také řeknu, že šlo o klukovinu a naše nadace nebude vznášet žádná trestní oznámení. Samozřejmě policie to vyšetřuje po své linii,“ informoval Plzeňskou Drbnu uvedl předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko.

„Na základě výzvy v médiích se nám přihlásili samotní aktéři, kteří se dostavili na obvodní oddělení. Lze konstatovat, že se k tomu postavili čelem. Vzhledem k tomu, že jedna osoba je mladší 18 let, tak tomu nebudeme poskytovat žádné další informace. Pachatelů bylo více, jednalo se o skupinku osob. Hlavu už dříve policie předala majiteli sochy,“ informovala Plzeňskou Drbnu mluvčí policie Michaela Raindlová. Vandalský čin odsoudil i primátor Plzně. „Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec,“ neskrýval rozhořčení dokonce ani primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Aktuálně už se pracuje na opravě poničeného sousoší. Dvacet kilogramů vážící hlavu Hurvínka už opravuje ve slévárně a práce na ní by mohly být dokončené do dvou týdnů. „Záleží na tom, jak moc budou ještě poničené mechanismy uvnitř hlavy, které umožňují hýbat očima a celou hlavou. To zatím nebylo úplně jasné,“ konstatovala Kristýna Nachtmann Švédová z nadačního fondu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky vandal, poškození sochy, socha Spejbla a Hurvínka, Lea Vivot, bronzová socha, HC Škoda Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smazaný uživatel

K politováníhodnému incidentu došlo ze strany členů juniorského týmu v době jejich osobního volna . Dobrá vizitka pro HC Škoda Plzeň .Určitě by již neměli dostávat osobní volno. Čí jsou to asi děti, že nadace nebude vznášet žádná trestní oznámení? Že by jen klukovina?Hráči se hned druhý den sami spojili s policií a k nešťastné události se přiznali. Asi jim druhý den došlo, že na náměstí Republiky v Plzni jsou kamery. Interně bych je vyřadil úplně z kádru. Asi tomu nerozumím, škoda 100 000,- Kč asi málo na potrestání.

Sobota, 23. září 2023, 06:38Odpovědět

John Cagwe

takže floutkům se vlastně nic nestane ... kéž by to platilo pro každého ...

Pátek, 22. září 2023, 11:06Odpovědět

Smazaný uživatel

Demokracie.

Sobota, 23. září 2023, 06:39Odpovědět

Vedení HC Škoda Plzeň ostře odsoudilo jednání několika mladíků z juniorského týmu, kteří urazili hlavu soše Hurvínka  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.