Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bronzovou hlavu Hurvínka urazili na plzeňském náměstí místní mladí hokejisté. Policie zná jejich totožnost

Policie už zná pachatele vandalského činu, kteří na plzeňském náměstí Republiky urazili hlavu populární bronzové soše Hurvínka. Jedná se o skupinu mladých plzeňských sportovců. Hlava Hurvínka ukrývající mechanismus je aktuálně v opravě. Sousoší slavných plzeňských postaviček vytvořila česká sochařka Lea Vivot žijící v Kanadě. Na náměstí s výhledem na katedrálu nechal sochy umístit Nadační fond Plzeň sobě.

„Na základě výzvy v médiích se nám přihlásili samotní aktéři, kteří se dostavili na obvodní oddělení. Lze konstatovat, že se k tomu postavili čelem. Vzhledem k tomu, že jedna osoba je mladší 18 let, tak tomu nebudeme poskytovat žádné další informace. Pachatelů bylo více, jednalo se o skupinku osob. Hlavu už dříve policie předala majiteli sochy,“ informovala Plzeňskou Drbnu mluvčí policie Michaela Raindlová

Že už se na opravě dekapitované hlavy Hurvínka vážící 20 kg pracuje, potvrdila také Kristýna Nachtmann Švédová z Nadačního fondu Plzeň sobě. „Hlavu jsme převzali už minulý týden a v pondělí se odvezla do slévárny, kde se bude opravovat. Oprava je tedy v procesu. Mohla by být předběžně hotová do dvou týdnů. Záleží na tom, jak moc budou ještě poničené mechanismy uvnitř hlavy, které umožňují hýbat očima a celou hlavou. To zatím nebylo úplně jasné. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta do 100 000 korun. Samozřejmě po městě hned kolovaly fámy, že to udělali Ukrajinci. Tak jsme rádi, že podařilo vyvrátit i tuto fámu. Vandalství mají na svědomí místní mladíci,“ konstatovala Kristýna Nachtmann Švédová. 

Co se týká viníků vandalského činu byl ještě více konkrétnější předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko. „Jde o mladé plzeňské hokejisty. Mám s těmi mladíky schůzku v pátek dopoledne, kdy se chceme společně pobavit o náhradě škody. A určitě by se mi líbilo potrestat je vedle té finanční stránky i formou nějakých veřejně prospěšných prací,“ doplnil Jurečko.

A co se vlastně na náměstí Republiky před katedrálou stalo? „Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina několika mužů, měla být slyšet velká rána a Hurvínkova hlava se pak kutálela po zemi. Jeden z mužů měl Hurvínkovi hlavu nasadit zpět na tělo a všichni pak utekli. Policisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy, mezi jinými i hlavu Hurvínka. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Mají k dispozici kamerový záznam, který v současné době vyhodnocují," uvedla bezprostředně po činu policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Případem žilo doslova celé město. „Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec,“ neskrýval rozhořčení dokonce ani primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Sochy Spejbla s Hurvínkem sedí na lavičce s výhledem na katedrálu. Postavy jsou v životní velikosti, hýbou hlavou a Hurvínek dokonce i protáčí své ikonické oči. Tedy protáčel. Se slavnými loutkami se fotí nejen místní, ale také mnozí turisté.Fotografie zničené sochy koluje po sociálních sítích a lidé neskrývají své rozčilení a volají po potrestání. „Ten, kdo to udělal by potřeboval velký výprask. Zaplatit škodu a zavřít do kriminálu,“ má jasno například paní Naďa.

Vandalové znectili sochy i dříve

Od 14. června 2002 stojí sousoší Spejbla a Hurvínka také v Šafaříkových sadech. Sochy vznikly podle návrhu výtvarníků Jaroslava Plejskala a Savasse Vojatzoglu. Z epoxidové pryskyřice je odlil plzeňský sochař František Bálek. Ještě téhož roku ale dílo poničili vandalové, kteří postupně připravili o hlavu obě dvě slavné postavičky. Vedení města tehdy rozhodlo, že nechá vyrobit odolnější bronzovou repliku. Ta byla slavnostně odhalena v dubnu 2003. Poškozením soch vznikla městu škoda přes 160 tisíc korun.

Sochy slavných loutek stojí také v městském sadovém okruhu, zdroj: Pavel Cvrček, rok: 2018, © CC-BY-SA 4.0

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dana Jankovcová

Štítky vandal, poškození sochy, socha Spejbla a Hurvínka, Lea Vivot, bronzová socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Vojtíšek

Co sportovec, to blbec? Skoro totak vypadá.

Čtvrtek, 21. září 2023, 22:17Odpovědět

Ondra Sácký

mladí se opili, to bylo vždy

Neděle, 24. září 2023, 20:20Odpovědět

Bronzovou hlavu Hurvínka urazili na plzeňském náměstí místní mladí hokejisté. Policie zná jejich totožnost  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.