Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Další nové kamery budou dohlížet na bezpečnost v ulicích města. Už teď hlídá Plzeň 238 kamer

Další rozšíření městského kamerového systému, který dohlíží na bezpečnost občanů, chystá město Plzeň. Zastupitelstvo Plzně už schválilo přijetí dotace ve výši 550 tisíc korun od Ministerstva vnitra na pořízení dalších kamer. Nově by se měly objevit v blízkosti senzorů Sound Evenet Detector (SED), tedy detektorů střelby, panických výkřiků a tříštění skla. Celkem je už na území Plzně i obvodů 238 kamer.

„Jedná se o kamerové body umístěné na křižovatce ulic Šumavská a Lindauerova, pod Západočeským muzeem v Kopeckého sadech a v blízkosti kašny Rusalka ve Smetanových sadech,“ popsal Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. Hlavním důvodem rozšíření kamer je podle slov radního prevence kriminality, pomoc při řešení dopravních situací a vytváření bezpečných zón v lokalitách města, kde prokazatelně díky kamerovému systému dochází ke snížení kriminality.

Město Plzeň už hlídá 238 kamer

Městský kamerový systém v Plzni patří mezi nejlepší v České republice. Po loňském posledním rozšíření v Malesicích zahrnuje celkem 238 kamer, od roku 2014 již s FullHD rozlišením. Instalovaná zařízení monitorují dopravu, umístěna jsou v sadovém okruhu, v areálech hřbitovů, sledují okolí základních škol, sportovišť a další riziková místa. Záznamy se uchovávají po dobu 30 dnů a podle státní a městské policie pomáhají objasňovat dopravní nehody, přestupky, výtržnictví a podobně.

Plzeň buduje kamerový systém od roku 1997 a v nové digitální podobě od roku 2009. Záznamy se sledují na několika pracovištích, centrální středisko se nachází v objektu státní policie na Klatovské třídě. V roce 2021 začalo město i s výměnou již dosluhujících kamer instalovaných v letech 2009–2010. V rámci již probíhající rekonstrukce bude do konce příštího roku vyměněno celkem 21 stávajících kamer, na vybraných křižovatkách instalováno 16 panoramatických kamer poskytujících trvalý přehled o celém prostoru. Dobudovány budou optické trasy pro kvalitnější přenos signálu. Kamery doplní Plzeň také na vyhlídku Paluba Hamburk u hlavního vlakového nádraží a na náměstí T. G. Masaryka.

Co jsou to SED detektory a k čemu slouží?

„SED detektory vyvinula společnost, kterou založili absolventi plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČU a sklízejí s nimi úspěchy nejen doma, ale i v zahraničí," informovala mluvčí ZČU Šárka Stará. Jejich Sound Event Detector se instalují na problematických místech ve městech. Unikátní detektory pak reagují v reálném čase na zvuk střelby, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a přijmout potřebná opatření.

Desítky SED detektorů už dva roky dohlíží na bezpečnost v centru Plzně a používá je městská policie v rámci svého nového bezpečnostního dispečinku. A už několikrát se osvědčily v ostrém režimu. Šestice detektorů začala nejprve hlídat na Americké třídě a v Cukrovarské ulici a hned v prvních týdnech zachytily na Americké třídě výstřely z plynové pistole. Jindy detektor upozornil na hlučné opilé bezdomovce, kteří demolovali zaparkovaný automobil. Od té doby se počet SED v krajské metropoli zvýšil na zhruba 50, dalších 10 funguje v prostorách Fakultní nemocnice Plzeň.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, Městská policie Plzeň

Štítky kamerový systém, nové kamery, bezpečnost ve městě, SED detektor, detektor střelby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další nové kamery budou dohlížet na bezpečnost v ulicích města. Už teď hlídá Plzeň 238 kamer  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.