Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hasiči bojují v Plzeňském kraji současně na dvou místech s rozsáhlými požáry lesa a pole

, aktualizováno 23. července 2023, 14:10

S požáry lesa i pole bojují v neděli odpoledne hasiči v Plzeňském kraji. První zásah aktuálně probíhá u obce Kočov na Tachovsku. Rozsáhlý požár pole zase likvidují hasiči poblíž Hostouně na Domažlicku.

„U požáru poblíž Kočova byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu a na místě zasahuje 11 jednotek hasičů. Podařilo se požár zachytit tak, aby nevzniklo korunové hoření a po necelé hodině byla hlášena lokalizace požáru. Rozloha byla odhadnuta na 120 x 60 metrů. Čerpací stanoviště bylo zřízeno na rybníku Vřesk, hašení probíhá 6ti proudy "C," informoval mluvčí hasičů Michal Holeček.

Také u požáru na Domažlicku byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu a na místě je 10 jednotek hasičů. „Jedná se o požár vzrostlého obilí, který se rozšířil z části do lesa. Hasiči v lese oheň v rychlém čase zlikvidovali. Čerpací stanoviště je zřízeno přímo v obci Mělnice. Ve 13:13 byla nahlášena lokalizace požáru,“ uvedl Holeček. K dohašování skrytých ohnisek hasiči používají ženijní nářadí, aby zamezili případným skrytým ohniskům v kořenovém systému. Velikost požářiště byla odhadnuta na 30 hektarů.

V poslední době hasiči v celém Česku bojují s častými požáry lesních nebo polních porostů. Od včerejšího odpoledne bojují poblíž Útviny na Karlovarsku hasiči s požárem lesa, který se podařilo lokalizovat až před 21. hodinou. Z původně zasažené plochy zhruba 2,5 hektaru se do večera oheň rozšířil na plochu 3,75 hektaru a dostal se na hranici vzrostlého lesa. Ze vzduchu pomáhal hasit požár i vrtulník. V Plzeňském kraji od začátku července hasili 183 požárů, z toho bylo 88 požárů luk, polí a trávy a 36 lesních požárů. Loni za stejnou dobu hasili v Plzeňském kraji 97 požárů.

Pro Karlovarský a Ústecký kraj, severní část Plzeňského a většinu Středočeského kraje, dále pro velkou část Vysočiny a Jihomoravského kraje platí výstraha pro vysoké nebezpečí požárů, kterou vydali meteorologové.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky požár pole, požár lesa, likvidace požáru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči bojují v Plzeňském kraji současně na dvou místech s rozsáhlými požáry lesa a pole  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.