Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči v Plzeňském kraji měli od pondělí kvůli větru 850 výjezdů

Profesionální i dobrovolní hasiči v Plzeňském kraji zažili od pondělí do dneška jedny z nejhektičtějších dnů. Kvůli silnému větru vyjížděli profesionálové ze všech 17 stanic v Plzeňském kraji od pondělka do dnešního poledne k více než 850 výjezdům, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Podle dostupných údajů je to víc zásahů, než měli hasiči v kraji v roce 2007 při orkánu Kyrill. Bez proudu se ocitly desetitisíce lidí, na Šumavě i na více než den. Výpadky proudu postihly na několik hodin také nemocnice v Domažlicích a v Sušici, obě ale spustily agregáty a výpadek nijak neohrozil pacienty ani provoz. Energetici, soukromí majitelé i města pomalu sčítají škody.

Nejrušnějším dnem bylo pondělí, kdy hasiči odstraňovali popadané a polámané stromy, poničené střechy a reklamní poutače ve více než 700 případech. V úterý to byla více než stovka událostí, dnes se situace uklidňuje. Nejvíce zásahů bylo zpočátku na Klatovsku a Domažlicku, vichr ale zasáhl celý kraj. "Zasahovalo také obrovské množství dobrovolných jednotek, kterým chceme poděkovat," řekl Poncar. Například dobrovolní hasiči v šumavských Kašperských Horách měli podle starostky Bohuslavy Bernardové za tři dny téměř tolik výjezdů jako za celý loňský rok.

Energetická společnost ČEZ vyčíslila dosud předběžně škody na distribučních zařízeních na západě Čech asi na pět milionů korun. Škody budou určitě nižší, než jaké začátkem roku 2007 způsobil orkán Kyrill. "Šlo většinou o polámané podpěry, přetrhané vodiče a poničené izolátory," řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Města zatím příliš velké škody nečekají. "Jde jen o drobnosti, jako jsou utržené oplechování, uvolněné okapy, pár spadlých tašek ze střechy, odfouklá menší část střechy u objektu Americká 12 a podobně," řekla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková. Škody v městských lesích se teprve sčítají. Jejich správce Richard Havelka odhaduje popadané dřevo do 1000 metrů krychlových, přitom roční těžba se pohybuje kolem 30 tisíc metrů čtverečných.

Tachov podle starosty Ladislav Macáka neeviduje žádné škody na městském majetku. Na desítky tisíc korun odhadl předběžně škody Rudolf Salvetr, starosta Klatov, druhého největšího města v kraji. "Popadala hlavně veřejná zeleň po městě a nějaké tašky ze střech," řekl. Na jednom soukromém panelovém domě sroloval vichr střechu. Rokycany také počítají se škodami za desetitisíce korun. "Šlo například o odlítané tašky z budovy bývalého gymnázia, poničenou lampu veřejného osvětlení, plot na tenisových kurtech a dva vyvrácené stromy," uvedl místostarosta Jan Šašek. Město zatím nechává uzavřené parky, které zkontroluje ve čtvrtek.

Desetitisícové škody na městském majetku předpokládá i Železná Ruda. Vítr poškodil nějaké střechy, okna a dveře, dobrovolným hasičům v Hojsově Stráži sroloval plechovou garáž, způsobil i menší škody na městské lanovce na Pancíř, řekl starosta Filip Smola. Kašperské Hory, třetí největší vlastník městských lesů v ČR, budou vyčíslovat škody až v příštím týdnu. "Ředitelka lesů zakázala hajným, aby teď do lesa chodili," řekla Bernardová. Kvůli tomu, že stromy jsou oslabené kůrovcovou kalamitou, bude jejich poškození zřejmě větší než u zdravých kmenů.

Meteorologové naměřili nesilnější náraz větru v pondělí v Plzni, a to 108 kilometrů v hodině. V úterý foukalo nejsilněji v Klatovech - 83 kilometrů za hodinu - a opět v Plzni, kde dosáhl vítr v nárazu rychlosti 76 kilometrů za hodinu.

Autoři | Foto HZS

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, vítr, Plzeňský, Plzeňský kraj, dobrovolní hasiči, střecha, les, Šumava, Domažlice, Sušice, ČEZ, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Plzeňském kraji měli od pondělí kvůli větru 850 výjezdů  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.