Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

S nasazováním nenáviděných botiček na kola aut je konec. Strážníci už používají efektivní smart technologie

Od nasazování „populárních“ botiček na kola špatně zaparkovaných automobilů upouští plzeňská městská policie. Postihy za dopravní přestupky na území města Plzně nahrazují moderní a efektivní „smart“ technologie. Šetří čas strážníků, ale i motoristů, kterým odpadá čekání na odemknutí botičky.

„Nově tedy řidič chybně zaparkovaného vozidla nedostane výzvu k projednání dopravního přestupku na obvodní služebně městské policie, ani botičku, ale pouze informativní upozornění o tom, že je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku. Což pro něj v dané chvíli znamená pouze to, že na místě byl strážník, který prostřednictvím mobilní aplikace již přestupek zaznamenal do elektronického systému a nyní je již na správním orgánu, jak celou věc vyhodnotí a po uvážení všech okolností případně svým rozhodnutím stanoví výši sankce,“ informovala mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Díky automatizovanému systému dochází k oznamování dopravních přestupků příslušnému správnímu orgánu elektronickou cestou, a to přímo do jeho datové schránky. Jde o jednu z dynamicky se rozvíjejících forem řešení dopravních přestupků, které převážně spočívají v nesprávném zastavení a stání vozidel v ulicích města. K osazování vozidla botičkou přistupuje městská policie již jen zcela výjimečně. Zejména tam, kde tento systém zatím nelze využít, nebo je potřeba zjistit konkrétní osobu řidiče nebo provozovatele motorového vozidla, například když se jedná o cizince ze zemí mimo schengenský prostor.

Takto nastavený systém garantuje větší efektivitu činnosti hlídek a strážníci se mohou v daleko větší míře soustředit na problematiku bezpečnosti osob a místních záležitostí veřejného pořádku. „Tento způsob projednávání protiprávního jednání má pro nepozorné řidiče jeden nesporný benefit, a to ten, že řešení této nepříjemné situace již není spojeno s časovou prodlevou, kdy byli nuceni vyčkat u svého vozidla na příjezd motorizované hlídky, následně je čekalo projednání samotného přestupku a teprve poté došlo k sejmutí botičky,“ vysvětlila mluvčí městské policie.

Elektronickým oznamováním dopravních přestupků není v žádném případě dotčeno právo řidičů (provozovatelů) motorových vozidel uplatňovat své námitky či připomínky vůči celému procesu před místně a věcně příslušným správním orgánem.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky městská policie, botičky, špatné parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

Buď jsem to blbě přečetl, nebo tomu nerozumím." Nově tedy řidič chybně zaparkovaného vozidla nedostane výzvu k projednání dopravního přestupku na obvodní služebně městské policie, ani botičku, ale pouze informativní upozornění o tom, že je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku." Prve dostal botičku, dnes dostane lístek za stěrač??? Tak proč se teda dříve ty botičky dávaly? Lístek za stěrač je přece forma oznámení přestupku už od šedesátých let.

Čtvrtek, 25. května 2023, 08:15Odpovědět

S nasazováním nenáviděných botiček na kola aut je konec. Strážníci už používají efektivní smart technologie  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.