Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Plzeňském kraji loni vzrostla kriminalita

Kriminalita v Plzeňském kraji vloni asi o čtyři procenta vzrostla. Policie vyšetřovala 10 324 trestných činů, o 401 více než v roce 2018. Objasnila 47,7 procenta trestných činů, což je v objasněnosti řadí mezi kraji do středu, řekl dnes novinářům náměstek ředitele krajského ředitelství policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Luděk Fiala. Policisté loni stíhali 4528 lidí (4506 v roce 2018), z toho bylo 1531 recidivistů, 48 nezletilých a 110 mladistvých.

Vražd loni vyšetřovala kriminálka pět, o rok dříve jich bylo šest. Krajem otřásla například únorová vražda starších manželů v domě s pečovatelskou službou v Břasích. Podle soudu je zavraždil jejich třicetiletý vnuk. Byl ale nepříčetný, proto ho soud poslal do detence. Desetileté vězení vyměřil soud muži z Tachovska za to, že v mobilním domě na Tachovsku v lednu zardousil svou ženu a pak se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Před soudem se zpovídá i osmnáctiletý středoškolák, jenž podle obžaloby v květnu kvůli neopětovaným citům ubodal stejně starou dívku.

"I přes určité navýšení trestné činnosti vnímáme Plzeňský kraj jako bezpečné území, kde se daří potírat trestnou činnost," řekl Fiala. Nejvíc trestných činů, zhruba polovinu (5057) policisté řešili v Plzni. "Krajské město má faktory, které kriminalitu ovlivňují. Je to vysoká anonymita, velký pohyb osob a také je to lokalita, kde je zaměstnáno nejvíc cizinců, s jejichž pohybem a ubytováním souvisí i trestné činy," uvedl Fiala. Druhou nejvyšší kriminalitu evidoval odbor Plzeň-venkov, který zahrnuje severní a jižní Plzeňsko a je jedním z největších územních odborů police v ČR. Nejméně trestných činů (672) mají nejmenší Rokycany.

Vloni se kriminalisté v kraji zabývali 764 násilnými trestnými činy, v roce 2018 jich bylo o 29 více. V objasňování této trestné činnosti byli úspěšní v 65,1 procenta případů. Loupeží se loni stalo v kraji 69, nejméně minimálně od roku 2011. V roce 2018 bylo v kraji nahlášeno 87 loupeží. "Počty se snižují. Je to tím, že policie je více v ulicích, ve městě je lepší kamerový systém a pachatelé jsou si vědomi i toho, že lidé platí elektronicky a u sebe už tak často nemají takové obnosy," řekl Fiala. Meziročně ubylo případů úmyslného ublížení na zdraví, o několik případů stouplo nebezpečného vyhrožování, vydírání či porušování domovní svobody. Mravnostních trestných činů v kraji meziročně ubylo na 142 případů, znásilnění i pohlavního zneužívání o několik případů přibylo.

Kriminalisté loni řešili 1145 případů hospodářské kriminality, což bylo o pět méně než předloni. Zaměstnávali je i padělané bankovky. Zatímco v roce 2018 takových případů řešili 88, loni jich bylo 121. Loni poklesla i drogová kriminalita. Policisté byli úspěšnější v odhalování nelegálních pěstíren konopí. Zjistili 27 pěstíren a 11 varen metamfetaminu, o rok dříve to bylo 19 pěstíren a 13 varen. "Lze říci, že trestná činnost se přesouvá z velkokapacitních pěstíren konopí, kdy si pachatelé pronajímali větší objekty, bývalé statky, zkracované firmy. Od toho pachatelé ustupují a spíše se soustředí na takzvané indoor pěstírny, kdy ve stanech v rodinných domech i v bytech pěstují konopí. Pěstírny se spíše zmenšují, ale přibylo jich," řekl Fiala. Varny metamfetaminu podle něj provozují spíše cizinci, kteří mají kapitál na suroviny a materiálu a jsou schopni rychle uvařit větší množství drogy.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, policie, kriminalita, 2019, Plzeňský, Plzeňský kraj, trestný čin, Luděk Fiala, okres Tachov, Břasy, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji loni vzrostla kriminalita  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.