Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Policie obvinila muže, který s dronem ohrožoval záchranářský vrtulník s těžce zraněnou ženou na palubě

Až dva roky ve vězení může strávit trhovec, který ve Folmavě na Domažlicku zkřížil cestu vrtulníku letecké záchranné služby. Vrtulník akorát odlétal od dopravní nehody a přepravoval na palubě těžce zraněnou ženu. Pilot se zvládl dronu vyhnout a celý incident okamžitě nahlásil. Podle vyšetřovatelů ohrozil amatérský dronař zdraví posádky vrtulníku, pacienta i dalších 30 lidí v bezprostřední blízkosti.

Při nehodě se zranilo pět osob. Pětatřicetiletou řidičku, která cestovala ve voze sama, transportoval do nemocnice vrtulník. Další čtyři lehce zraněné cizince z druhého vozu si převzala německá záchranná služba v rámci přeshraniční spolupráce a transportovala je k dalšímu vyšetření do zdravotnických zařízení v SRN.

Kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Případem se zabývali od loňského října. Při podvečerní nehodě se tehdy srazily dva osobní automobily a zranění utrpělo celkem pět osob. Na místo okamžitě zamířily sanitky a z Líní vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby.

„Po naložení zraněné osoby, nastoupení celé posádky do vrtulníku a vystoupání do výšky deseti metrů si pilot všiml, že před vrtulníkem je nějaký objekt. Když byl objekt od vrtulníku vzdálen asi pět metrů, zjistil pilot, že se jedná o dron, měl jej v úrovni očí,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Byl jsem zvědavý, uvedl obviněný

Pilot musel okamžitě zareagovat. Nabral vyšší výšku a dronu se naštěstí vyhnul. Incident okamžitě nahlásil a brzy se jím začala zabývat policie. Kroky vyšetřovatelů zamířily na tržnici ve Folmavě. V jednom ze stánků policista spatřil muže, který v ruce držel ovládání dronu s připevněným mobilem.

„Policisté majitele dronu ztotožnili. Přiznal se, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ doplnila mluvčí. Případem se nadále zabývali kriminalisté, kteří vyslechli svědky, vyhodnotili kamerové záznamy a oslovili odborníky z oblasti letecké dopravy.

„Ze závěrů posudků jednoznačně vyplývá, že dron mohl ohrozit život a zdraví posádky vrtulníku, zasahujících složek integrovaného záchranného systému a také nejméně třiceti přihlížejících osob v bezprostřední blízkosti vrtulníku. V případě střetu dronu s vrtulníkem by vrtulník nebo jeho části mohly na osoby nacházející se na zemi pod vrtulníkem dopadnout,“ shrnula Dagmar Brožová.

Obviněný je stíhaný na svobodě, hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky. Podle serveru Krimi Plzeň by se mělo jednat o Vietnamce.

Ohodnoť článek

Foto HZS KVK

Štítky dron, dron ohrožoval vrtulník letecké záchranné služby, transport pacientky, ohrožení z nedbalosti, tržnice Folmava, letecká záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila muže, který s dronem ohrožoval záchranářský vrtulník s těžce zraněnou ženou na palubě  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.