Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obžalovaná plzeňská soudkyně nepřiznala vinu v kauze podplácení za covidový test

Plzeňská soudkyně Eva V. stanula sama před pražským soudem, kde si vyslechla obžalobu z podplácení. Podle státního zástupce přijala v době koronavirové pandemie nabídku, že jiná obžalovaná, nakažená covidem-19, podstoupí jejím jménem PCR test. Za 3000 korun chtěla touto cestou získat potvrzení o prodělání covidu, tvrdí obžaloba. Žena, které hrozí až dva roky vězení nebo peněžitý trest, vinu nepřiznala.

Na Krajském soudu v Plzni to nebylo poprvé, kdy vyšetřovali soudce kvůli koronaviru. Dokonce dvakrát si vyslechla obvinění z šíření nemoci jedna ze soudkyň. Podle obžaloby přišla do práce po skončení karantény, ačkoli měla rýmu. Vyšetřovatelé nakonec dospěli k závěru, že žena nic neporušila a případ odložili.

Plán na přivýdělek prostřednictvím PCR testů vymyslela podle státního zástupce obžalovaná Lucie E. a cílila tak na lidi, kteří se proti covidu nechtěli nechat očkovat nebo kteří si v době pandemie chtěli usnadnit volný pohyb. V lednu 2022 Lucie E. údajně působila jako prostřednice mezi soudkyní a plzeňskou taxikářkou, která v té době covid prodělala. Obžaloba uvádí, že soudkyně si nechala od své praktické lékařky vystavit žádanku na provedení PCR testu a že předala taxikářce přes Lucii E. svou kartičku pojištěnce. Taxikářka pak 7. ledna, tedy v době, kdy správně měla být v izolaci, údajně podstoupila v Plzni test jménem soudkyně. Test jí ale vyšel negativně, takže k předání slíbených 3000 korun nakonec nedošlo.

Soudkyně vedla od listopadu 2021 jako pověřená místopředsedkyně úsek insolvenčního soudnictví Krajského soudu v Plzni. Po zahájení jejího trestního stíhání ji loni ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně zprostil výkonu soudcovské funkce.

Obžalovaná taxikářka čelí v aktuálním hlavním líčení před Obvodním soudem pro Prahu 9 ještě podstatně závažnějšímu obvinění: se svou družkou se údajně domluvila, že pošlou plzeňského recidivistu na družčina bývalého partnera. S ním se totiž žena v Praze soudí o nezletilého syna. Taxikářka podle obžaloby slíbila recidivistovi 30 tisíc korun za to, že družčina expartnera vážně zraní tak, aby muž o svého syna nemohl pečovat. Najatý muž se za svojí obětí nechal taxikářkou odvézt, o plánu mu řekl, zbil ho jen naoko a pak ho donutil zaplatit mu za to 7000 korun.

Taxikářka a její partnerka jsou obžalované také z šíření nakažlivé nemoci. V době, kdy měly kvůli nakažení covidem pobývat v izolaci, totiž podle státního zástupce chodily nakupovat. Řidička taxi navíc vozila své zákazníky, druhá žena zase cestovala vlakem a s rouškou staženou pod nosem jezdila metrem.

Dočasné odvolání obviněného soudce nenastává automaticky - zákon o soudech a soudcích stanoví, že ministr spravedlnosti k tomuto kroku může přistoupit. Je tedy na jeho uvážení, zda této možnosti využije. Po dobu dočasného zproštění výkonu funkce pobírá soudce polovinu platu. Pokud stíhání neskončí pravomocným odsouzením a soudce zůstane ve funkci, zbývající peníze se mu následně doplatí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo spravedlnosti ČR

Štítky obžalovaná soudkyně, falešné testy, podvod, testování na koronavirus, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obžalovaná plzeňská soudkyně nepřiznala vinu v kauze podplácení za covidový test  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.