Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Omezení svéprávnosti obviněného podnikatele a lobbisty Michala Redla bude znovu řešit plzeňský soud

Znovu bude řešit plzeňský okresní soud omezení svéprávnosti podnikatele a lobbisty Michala Redla. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. Krajský soud v září Redlovo omezení svéprávnosti zrušil. Podnikatel byl podle tehdejšího rozhodnutí svéprávný už na konci dubna, tedy před tím, než se stal obviněným v korupční kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku (DPP).

V kauze Dozimetr je obviněno víc než deset lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Z funkce místopředsedkyně Sněmovny odstoupila Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl podnikatel Zakaría Nemrah, který je v kauze Dozimetr obviněný.

Okresní soud v Plzni rozhodoval o omezení Redlovi svéprávnosti opakovaně od roku 2008. Prodloužil ji mimo jiné také v roce 2018. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy kvůli Redlovi také zaslal žalobcům podnět, aby pokračovali v přerušeném stíhání Redla v případu půlmiliardového úniku firmy M5. Jeho stíhání bylo v roce 2007 zastaveno kvůli potvrzení o vážné duševní nemoci.

Redl podle policie v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s podnikatelem Radovanem Krejčířem Českou spořitelnu. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Podle potvrzení lékařů je ale tak nemocný, že není schopen vnímat trestní řízení. Někteří policisté to považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Michal Redl, obviněný lobbista, omezení svéprávnosti, okresní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení svéprávnosti obviněného podnikatele a lobbisty Michala Redla bude znovu řešit plzeňský soud  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.