Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mapa kriminality ukazuje nelichotivou statistiku, policisté v Plzni řeší ve velkém krádeže i násilné trestné činy

Přestupky, krádeže, podvody a násilná trestná činnost. To jsou skutky, které v policejní statistice nejvíce dominují na území západočeské metropole. Jak je na tom váš obvod můžete zjistit díky interaktivní mapě kriminality, kterou připravilo ministerstvo vnitra spolu s Policií ČR.

Podle této mapy řešila policie na území Plzně za jeden rok bezmála 27 tisíc skutků. Drtivou většinu představují přestupky, kterých je 22 682. Na druhém místě jsou krádeže a vloupačky (2 397), následuje jiná majetková trestná činnost (734) a podvody (371). Hranici tří se případů překročila také násilná trestná činnost (314), do níž spadají vraždy, vydírání, rvačky nebo například únos.

Nejvíce případů řešili kriminalisto v největším plzeňském obvody, tedy v tom centrálním. Podle mapy zde za posledních 365 dní došlo k bezmála 14 tisícům skutků. Na nelichotivém druhém místě je obvod Plzeň 1 (4 661) a v první trojce je také Plzeň 4 (2 878 případů.) Nejméně práce měli policisté v uplynulém roce v Malesicích (29) a  Radčicích (38).

„Nástroj, slouží veřejnosti, obcím a jejich městským a obecním policiím a Policii ČR, pomáhá snižovat kriminalitu, cíleně plánovat policejní hlídky i preventivní opatření do rizikových míst či snižovat administrativu. Projekt řadí Českou republiku mezi země s nejefektivnějším a nejotevřenějším zpracováním dat o kriminalitě,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová

Mapa rok procházela testováním. Nyní je volně přístupná. „Že je to skvělý nástroj, to vím i z vlastní zkušenosti z mého domovského Kolína. A mám velkou radost, že i ostatní obce, potažmo obecní a městské policie považují mapy kriminality za již nepostradatelné a plánují je využívat do budoucna,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Mapa funguje ve třech režimech. Veřejnosti poskytuje informace o počtech trestných činností v jednotlivých městech nebo konkrétních lokalitách. Druhý režim funguje pro obce a samosprávy. Vedení města získá přehlednější informace, které pomůžou například k plánování hlídek městské policie. „Třetí rovinou jsou prediktivní mapy kriminality. Ty může využít například Policie ČR pro plánování služeb policistů a jejich vysílání do vytipovaných lokalit,“ dodává Dlubalová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky mapa kriminality, krimi, trestná činnost, statistika, Plzeň, krádeže, podvody, kriminalita, krádež, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mapa kriminality ukazuje nelichotivou statistiku, policisté v Plzni řeší ve velkém krádeže i násilné trestné činy  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.