Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na výkřik Sláva Ukrajině reagoval opilý Slovák hajlováním a výhružkami zabitím. Soud ho za to potrestal

Na výkřik „Sláva Ukrajině,“ který se ozval z okna jednoho plzeňského domu zareagoval na chodníku čtyřiačtyřicetiletý Slovák, nadáváním a nenávistnými komentáři proti Ukrajině. Navíc začal hajlovat a křičel: Heil Hitler. Plzeňský soud teď cizinci za jeho jednání uložil trest 200 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 5000 Kč.

Incident, který přivedl Slováka do soudní síně se stal letos začátkem března krátce po ruské invazi na Ukrajinu, kdy z Ukrajiny začali do Plzeňského kraje přicházet větší skupiny válečných uprchlíků. Cizinci žijícímu v Plzni stačilo zaslechnout debatu o válce Ukrajině a začal se chovat velmi agresivně. Nejméně třikrát zvedl směrem k oknu zmíněného domu ruku k nacistickému pozdravu a přitom provolával heslo Heil Hitler Lidem, kteří uvnitř bytu bavili o Ukrajině vyhrožoval zabitím. Vykřikoval také, že si sem mohou pozvat všechny své Ukrajince a že je všechny zabije. Policisté muže krátce po jeho nenávistném projevu zadrželi a rychle zjistili, že je notně opilý.

„Dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla u muže pozitivní s výsledkem 2,84 promile,“ uvedla mluvčí policie Pavla Burešová. Druhý den si muž vyslechl obvinění ze spáchání tří trestných činů, a to výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a projev sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Trestní sazba se v tomto případě mohla vyšplhat až na tři roky za mřížemi.

Podle informací serveru iDnes.cz samosoudce Okresního soudu Plzeň - město schválil dohodu o vině a trestu, kterou cizinec uzavřel ještě před jednáním se státní zástupkyní. Před soudem se muž k žalovanému skutku přiznal a souhlasil i s právní kvalifikací. Po vynesení rozsudku se na místě vzdal odvolání a rozsudek je tak pravomocný.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž před časem upozornil na to, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. Buď může jít o schvalování trestného činu s až roční sazbou vězení, nebo také o trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Za ten lze uložit až tříleté odnětí svobody. „Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity," uvedl Igor Stříž.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rozsudek za výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, projev sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod, opilý Slovák hajloval, veřejně prospěšné práce, Ukrajina, Adolf Hitler, trestný čin, ruská invaze na Ukrajinu, Plzeň, Igo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výkřik Sláva Ukrajině reagoval opilý Slovák hajlováním a výhružkami zabitím. Soud ho za to potrestal  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.