Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tragédie v lese, muže tam při kácení zavalil strom. I přes obrovské úsilí záchranářů na místě zemřel

Při kácení stromu na Domažlicku se stala obrovská tragédie. Na jednoho lesního dělníka tam ve čtvrtek dopoledne spadl strom. I přes obrovské úsilí záchranářů muž na místě svým těžkým zraněním podlehl. Není to zdaleka první takový tragický případ, ke kterému vyjížděli letos záchranáři v Plzeňském kraji.

„Záchranáři přijali na tísňovou linku 155 oznámení o pádu stromu na muže ve čtvrtek v 10.55 hodin. Nehoda se stala v lese poblíž obce Hvožďany na Domažlicku. Na místo vyjeli všechny složky IZS, včetně letecké záchranné služby. U dvaačtyřicetiletého muže se záchranáři dvě desítky minut snažili obnovit životní funkce kardio-pulmonální resuscitací. Bohužel muž utrpěl velmi vážná zranění, kterým na místě podlehl. Lékař konstatoval jeho úmrtí, na místo byl povolán koroner,“ popsala tragédii mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

„Prvotním šetřením provedeným na místě bylo zjištěno, že při kácení stromu došlo k jeho zaklínění v koruně, jeho odskoku a následnému pádu na muže. Dotyčný muž byl zpod kmene stromu vyproštěn, na místě záchranáři prováděli jeho resuscitaci, která byla neúspěšná a muž bohužel na následky svého zranění na místě podlehl. Případem se budou nadále zabývat policisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Domažlice,“ informovala mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Elektrické vedení zpřetrhal padající topol, který na zahradě kácel muž se ženou. Několik obcí bylo bez proudu

Scénu z oblíbeného večerníčku Pat a Mat připomíná případ, který teď vyšetřuje policie na Domažlicku. Dvojice tam při kácení stromu zpřetrhala elektrické vedení a připravila tak o dodávky elektřiny několik obcí.

Další smrtelná nehoda při kácení stromů

Letos v únoru už vyšetřovali policisté jinou smrtelnou nehodu při kácení 20 metrů vysokého stromu v Kolinci na Klatovsku. Tam zahynul padesátiletý muž. Policisté dospěli k závěru, že smrtelný úraz si způsobil vlastní neopatrností. V tomto případě nebylo zjištěno cizí zavinění.

Co přesně se stalo 24. února při kácení stromu na pozemku v Kolinci? Dva muži se domluvili, že společně pokácejí strom vysoký asi 20 metrů. Úkolem muže, který nakonec tragicky zahynulo, bylo podříznout strom motorovou pilou. Druhý muž měl s pomocí navijáku na traktoru usměrnit pád podříznutého stromu. „Vyšetřování tragédie prokázalo, že nebyla zajištěna bezpečná ústupová cesta, a nebyl ponechán dostatečný nedořez káceného stromu," řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Muž s pilou dokončil řez příliš brzy, strom začal padat předčasně. Muž bohužel začal utíkat přímo ve směru pádu stromu, který ho vzápětí zavalil. Tragédii navíc završil fakt, že muž nepoužíval přidělené ochranné pomůcky.

Sotva kriminalisté na Klatovsku ukončili vyšetřování předchozí tragédie, stáli na začátku vyšetřování další podobné nehody. Tentokrát se při kácení stromů těžce zranil muž v obci poblíž Horažďovic na Klatovsku. Nehoda v lese se stala v okamžiku, kdy tam osmatřicetiletý muž se svým kolegou prořezával stromy. Při kácení vzrostlé borovice muž utrpěl zranění a byl leteckou záchrannou službou transportován do nemocnice v Plzni. Kriminalisté teď případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kácení stromů, smrtelná nehoda při kácení stromu, na muže spadl strom, těžké zranění, letecká záchranná služba, strom, kácení, les, okres Domažlice, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Hvožďany, Kolinec, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédie v lese, muže tam při kácení zavalil strom. I přes obrovské úsilí záchranářů na místě zemřel  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.