Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud zrušil omezení svéprávnosti Michalu Redlovi obviněnému v korupční kauze Dozimetr

Krajský soud v Plzni zrušil v odvolacím řízení omezení svéprávnosti podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi, který je stíhaný kvůli korupci v pražském dopravním podniku. Uvedl to server Novinky.cz.

Odůvodnění rozsudku zatím není známé. O omezení Redlovi svéprávnosti rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008, naposledy ho prodloužil letos v květnu. Lobbista se již dříve kvůli duševní chorobě vyhnul stíhání v jiné kauze.

Ve čtvrtek byl podnikatel Michal Redl obviněný v korupční kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku (DPP) propuštěn z vazby. Uplynula tříměsíční lhůta, pro kterou mohl být ve vazební věznici kvůli ovlivňování svědků. Kvůli obavě z možného útěku složil podle serveru kauci. Na svobodu se již dříve dostali i vazebně stíhaní bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček a podnikatel Zakaría Nemrah.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl Nemrah.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle Seznam Zprávy kvůli Redlovi také zaslal žalobcům podnět, aby pokračovali v přerušeném stíhání Redla v případu půlmiliardového úniku firmy M5. Jeho stíhání bylo v roce 2007 zastaveno kvůli potvrzení o vážné duševní nemoci.

Z kontextu Blažkova dopisu na pražské vrchní státní zastupitelství podle serveru vyplývá, že ministr není přesvědčen o přetrvávajících psychických problémech zlínského podnikatele, které by měly bránit v jeho stíhání. Blažek podle Seznam Zprávy poukazuje na možnost, že se Redlův zdravotní stav zlepšuje. "Zlepšující se zdravotní stav v rámci jednání před soudem konstatoval i sám obviněný, jeho partnerka a přizvaná znalkyně," citoval z ministrova dopisu server.

Blažek se podle Seznam Zprávy odkazuje na květnové přezkumné řízení před Okresním soudem Plzeň-město. Soud ale částečné omezení svéprávnosti potvrdil na dalších pět let, proti čemuž se žalobci odvolali. Státní zastupitelství serveru potvrdilo, že podnět dostalo.

Redl podle policie v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s podnikatelem Radovanem Krejčířem Českou spořitelnu. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Podle potvrzení lékařů je ale tak nemocný, že není schopen vnímat trestní řízení. Někteří policisté to považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Michal Redl, kauza korupce v pražském dopravním podniku, plzeňský soud, svéprávnost, Akce Dozimetr, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Krajský soud v Plzni, Pavel Blažek, Zakaría Nemrah, Starostové a nezávislí, Seznam Zprávy, Úřad pro zahraniční styky a inform

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil omezení svéprávnosti Michalu Redlovi obviněnému v korupční kauze Dozimetr  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.