Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Epidemie koronaviru opět nabírá na síle v Plzeňském kraji. Za týden se nakazilo 754 lidí, předtím 472

Na síle opět nabírá epidemie koronaviru v Plzeňském kraji. Jen za uplynulých sedm dní potvrdily laboratoře v regionu 754 nových případů nákazy koronavirem, to je o 59 procent více než v předchozím týdnu, kdy bylo zjištěno 472 nových nákaz, týden před tím jich bylo 304. Přibývá i počet hospitalizovaných v nemocnicích. Epidemie koronaviru začala v Česku zrychlovat v červnu. Za nárůstem jsou podle odborníků nakažlivější submutace varianty omikron.

Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 128 nakažených, před týdnem to bylo 80. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V celostátním měřítku je takzvané incidenční číslo 138, minulý pátek bylo 96. Plzeňský kraj je v poměru nakažených zhruba uprostřed mezi ostatními kraji.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v úterý, a to 184. Je to nejvyšší denní počet nových případů v kraji od 11. dubna. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, a to 333, na 100 tisíc obyvatel to je 171 nakažených, minulý pátek to bylo 98. Nejméně nakažených, 34, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně i druhé nejnižší incidenční číslo mezi všemi okresy ČR, je na hodnotě 63, před týdnem bylo 20.

S rostoucími počty nakažených lidí přibývá i covidových pacientů v nemocnicích. Například v plzeňské fakultní nemocnici dnes zdravotníci pečují o 18 pacientů s koronavirem, z toho čtyři jsou na covidové jednotce intenzivní péče ve středně těžkém a těžkém zdravotním stavu. Před týdnem bylo v nemocnici osm pacientů s covidem, z nich dva byli na JIP. V ostatních nemocnicích v kraji je zatím jen několik pacientů s covidem.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji prokázalo 221 683 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2451 nakažených lidí. Za poslední týden zemřeli dva lidé s koronavirem, o týden dřív to byl jeden člověk.

Od pondělí se lidé mohou nechat očkovat čtvrtou, tedy druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru. V Plzeňském kraji ji dosud dostalo 785 lidí. Za uplynulých sedm dní lékaři v kraji aplikovali vakcínu 1199 lidem, z toho se nechalo 24 lidí očkovat poprvé. Čtvrtou dávku dostalo tento týden v kraji 665 lidí, 634 z nich bylo ve věku nad 60 let. Nejvíc čtvrtých dávek v kraji naočkovali zdravotníci EUC kliniky. Očkovali s ní dosud 414 lidí, druhá je plzeňská fakultní nemocnice s 259 aplikacemi čtvrté dávky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky koronavirus, statistika, počet nakažených, počet hospitalizovaných, pandemie covidu-19, Plzeňský kraj, COVID-19, infekční onemocnění, nemocnice, Česko, Fakultní nemocnice Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, EUC a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie koronaviru opět nabírá na síle v Plzeňském kraji. Za týden se nakazilo 754 lidí, předtím 472  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.