Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počty nemocných s koronavirem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, stoupá i počet úmrtí

, aktualizováno 12. listopadu 2021, 12:10

Epidemie už zase nabírá na síle, za uplynulý týden prokázaly v Plzeňském kraji testy nákazu koronavirem u 3694 lidí, to je o 56 procent víc případů než v předchozím týdnu, kdy přibylo 2368 potvrzených nákaz. O týden dřív jich bylo 1692 lidí a týden předtím 1023. Na 100 tisíc obyvatel připadá nyní v kraji za posledních sedm dní 625 nákaz, před týdnem bylo takzvané incidenční číslo 451. Lidé v regionu opět začali mít větší zájem o očkování.

Hygienici aktuálně uvádějí 7912 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3211), následuje Klatovsko (1056), jižní Plzeňsko (977), severní Plzeňsko (784), Rokycansko (755), Domažlicko (746) a Tachovsko (383).

V posledních sedmi dnech přibylo v Plzeňském kraji také úmrtí s nemocí covid-19. Zemřelo 18 nakažených lidí, o týden dřív jich bylo deset. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Počet nových případů zjištěné nákazy je v kraji poprvé v současné podzimní vlně pandemie horší než před rokem ve stejnou dobu. Dosud byly loňské týdenní počty nakažených vyšší. Tento týden se ale nakazilo o 1157 lidí víc, než ve stejných dnech loňského roku, kdy testy potvrdily za sedm dní 2537 nákaz.

Denní nárůsty počtu nových případů covidu-19 v Plzeňském kraji za poslední týden kolísaly mezi 90 a 910. Nejvíc jich bylo v úterý - 910 nových potvrzených případů za den byl v kraji nejvyšší počet od 16. března. Od začátku pandemie se v kraji s 591 tisíci obyvateli nakazilo 109 893, zhruba 18,6 procenta všech obyvatel kraje. Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1959 nakažených. Za poslední týden zemřelo 18 pacientů s covidem. Před rokem za stejné období zemřelo 81 lidí. Za letošní říjen zemřelo v kraji pět nakažených lidí, v září čtyři, za prvních jedenáct listopadových dní je to už 27 úmrtí.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, a to 1477. Na 100 tisíc obyvatel to představuje 758 nákaz, což je nejvyšší číslo ze sedmi okresů kraje. Před týdnem to bylo 550 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Naopak Tachovsko má dál nejméně nakažených v kraji - za sedm dní tam přibylo 197 nákaz, což je 362 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 210.

V kraji dál sílí zájem o očkování. Zdravotníci za posledních sedm dní aplikovali v kraji 13 606 dávek vakcíny, oproti předchozímu týdnu o 302 víc. Z toho bylo 5454 lidí, kteří se nechali naočkovat první dávkou, třetí, posilující dávku dostalo 7210 lidí.

Krajské nemocnice navyšují počty covidových lůžek

V nemocnicích ve vlastnictví Plzeňského kraje v posledních dnech rychle narůstá počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid. V nemocnicích akutní péče (Domažlice, Klatovy, Stod a Rokycany) bylo dnes ráno hospitalizováno 43 covidových pacientů, z nichž sedm bylo na lůžkách intenzivní péče. Ještě na počátku měsíce to byla méně než polovina. Nárůst počtu nemocných zrychlil v uplynulém týdnu a očekává se i v následujících dnech. 

„Akutní nemocnice Skupiny NPK proto dál navyšují počet lůžek pro covidové pacienty. Koncem tohoto týdne budou v každé zřízeny minimálně dvě covidové lůžkové stanice a na nich bude víc než 100 standardních covidových lůžek. Část bude vybavena kyslíkem (HFNO). Další lůžka jsou zejména v Klatovské a Domažlické nemocnici vyčleněna na pracovištích intenzivní péče,“ popisuje šéf nemocnic Plzeňského kraje Jaroslav Šíma s tím, že rozšíření covidové péče má od tohoto týdne poprvé v současné vlně pandemie za následek i částečné omezení elektivní operativy. 

„Není to zatím plošné. V každé nemocnici je ta situace trochu jiná. Dotčené pacienty nemocnice kontaktují aktivně samy a domlouvají s nimi další postup. Není třeba do nemocnic volat,“ doplňuje Šíma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, nemocnice, Jaroslav Šíma, okres Tachov, Plzeň, okres Klatovy, Domažlická nemocnice, a.s., okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných s koronavirem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, stoupá i počet úmrtí  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.