Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet nových případů nákazy koronavirem v Plzeňském kraji nebezpečně roste, region je po Praze druhým nejvíce zasaženým

Testy v pátek odhalily jen v Plzeňském kraji 40 nových případů koronaviru. O den dříve jich bylo 28 a ve středu 38. V celém Česku to pak bylo včera 278 nově pozitivně testovaných osob. To je o 115 víc než ve stejný den minulého týdne. Plzeňský je druhým nejvíce zasaženým regionem hned po Praze, která měla v pátek 96 nově nakažených. Středočeský kraj jich měl 35. V Plzeňském kraji vzrostl počet nemocných nejvíce na jižním Plzeňsku.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí k 9. červenci 192 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 577 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (92), následuje jižní Plzeňsko (40), severní Plzeňsko (26), Domažlicko (11), Rokycansko (10), Klatovsko (8) a Tachovsko (5).

Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale neroste. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní podle údajů na webu eviduje 35, z toho čtyři ve vážném stavu, před týdnem bylo hospitalizovaných 38. Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel skoro 12 nakažených, minulý pátek bylo takzvané incidenční číslo osm. Nejhorší situace je dál v Praze, kde číslo znovu stouplo a nyní je 36. Následuje Plzeňský kraj s 24 případy za týden v přepočtu na obyvatele. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem na 100 tisíc obyvatel.

V mezitýdenním srovnání začaly denní nárůsty stoupat ke konci června, s výjimkou svátků 5. a 6. července. Ve volných dnech se méně testuje. Páteční nárůst je stejný jako ve středu, ve čtvrtek laboratoře zjistily nákazu u 253 testovaných.

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal téměř u 1,7 milionu lidí, 98 procent z nich se vyléčilo a 30 331 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Za posledních pět dní ministerstvo žádné úmrtí neeviduje. Při nejhorší vlně epidemie letos v březnu umíralo i přes 200 pozitivně testovaných denně. Za současnou minimální úmrtností je hlavně očkování starších lidí a dalších rizikových skupin.

Situace se ale zhoršuje kvůli šíření nakažlivější mutace delta. Kvůli tomu pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19 už nestačí uplynutí tři týdnů od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou považováni lidé až po 14 dnech po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny, nebo pokud jsou maximálně 180 dní po prodělání nákazy. Jinak se musí prokázat negativním testem. Podle odborníků se nyní šíří nákaza nejvíc mezi mladými lidmi, kteří jsou málo proočkováni. Očkovat se v Česku mohou lidé od 12 let.

Dokončené očkování proti covidu-19 má v Česku víc než třetina populace, přes 3,7 milionu lidí. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Celkově zdravotníci v ČR podali zhruba 8,8 milionu dávek vakcín. Za pátek aplikovali 91 618 dávek, zhruba o 17 700 méně než předchozí týden. „Na území Plzeňského kraje bylo ukončeno očkování proti onemocnění covid-19 dvěma dávkami u více než dvou set tisíc osob. K dnešnímu ránu je to přesně 202 989 osob,“ informoval krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, Praha, Česko, infekční onemocnění, očkování, Středočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Robin Šín, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových případů nákazy koronavirem v Plzeňském kraji nebezpečně roste, region je po Praze druhým nejvíce zasaženým  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.