Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První drive-in očkovací centrum proti koronaviru má soukromá plzeňská nemocnice

Očkování proti koronaviru formou drive-in? Proč ne. V plzeňské nemocnici Privamed je to běžné už druhým dnem. Jedná se o jediné očkovací drive-in centrum v Česku. Do nového očkovacího místa mohou lidé přijít pěšky a nechat se očkovat v mobilní buňce, nebo mohou přijet autem a dostat injekci přímo v něm, aniž by vystoupili ven. Stačí jen stáhnout okénko a ruku s příslušným ramenem natočit co nejblíže ke zdravotníkovi.  

Očkovací centrum na nově zbudovaném parkovišti vedle hlavní prosklené budovy nemocnice je v provozu zatím jen ve všední dny. Denní kapacita je nyní podle přiděleného množství vakcín 200 až 300 lidí denně. V případě dostatečných dodávek vakcín je centrum schopné očkovat až 1200 lidí denně, informovala o tom mluvčí nemocnice Eva Milerová. „Co se týká odběrových míst, tak drive-in existují, ale očkovací drive-in místo jsme první v republice," uvedla. 

Privamed až do minulého pátku očkoval v pavilonu jednodenní chirurgie, kde aplikoval přes 9200 dávek vakcín. Vzhledem k vládním nařízením nemohla nemocnice v době kulminující pandemie provádět plánované operace, a jednodenní chirurgie tak mohla poskytnout prostory. Se slábnutím pandemie se ale nemocnice vracejí do běžného režimu a jednodenní chirurgie už pro očkovací centrum nemůže dál sloužit. Nemocnice proto vybudovala venku nové očkovací centrum. Při jeho prvním dni provozu v pondělí přišlo podle Milerové kolem 200 lidí, na dnešek si očkování rezervovalo 300 lidí. Očkování z auta volí zatím menší část z nich.

Ideální je mít krátký rukáv

Evidence čekatelů na očkování probíhá v buňkách na parkovišti, a to jak pro příchozí pěší, tak i pro přijíždějící vozem. „Pro pěší proběhne očkování přímo v buňce, pro přijíždějící autem je možné očkovat přímo ve voze, následně je nutno v prostorách parkoviště setrvat 30 minut pro případ reakce po očkování. Přijíždějící mohou čekat v autě, pro příchozí je připraveno sezení v klidové zóně pod stanem," uvedla mluvčí nemocnice. 

„Doporučujeme, aby si klienti, kteří přijedou autem a budou chtít očkovat v autě, sedli směrem k oknu rukou, do níž chtějí píchnout vakcínu a měli ideálně krátký rukáv pro snadnou aplikaci vakcíny do ramene. V případě více klientů objednaných na stejný čas s očkováním v autě, je vhodné, aby si sedli ve voze za sebe a k oknu správným ramenem. Usnadníte tak proces očkování," radí mluvčí Privamedu Eva Milerová. 

Očkování z auta volí lidí, kteří chtějí co nejvíce minimalizovat kontakt s nemocničním prostředím i s dalšími lidmi. Nemocnice doporučuje klientům v případě možností vytisknout si předem doma informovaný souhlas, pročíst a vyplnit, odevzdat ho pak mohou při evidenci k očkování a urychlí tak úvodní proces. Formulář i další informace k očkování lidé najdou na webových stránkách nemocnice Privamed.  

Nové očkovací centrum je průjezdné, příjezd k očkovacímu centru je po odbočení vlevo z Kotíkovské ulice těsně za autobusovou zastávkou kolem novostavby, přes novou závoru u zelené buňky na nově vzniklém parkovišti. Výjezd je možný pouze spodním parkovištěm podle příslušné navigace, závora se otevírá automaticky, když před ní auto zastaví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Privamed

Štítky očkování, Privamed, drive-in očkování, nemocnice Privamed, nemocnice, očkovací centrum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První drive-in očkovací centrum proti koronaviru má soukromá plzeňská nemocnice  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.