Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Epidemie v Plzeňském kraji opravdu slábne, počty covidových pacientů klesají i v nemocnicích

Razantní úbytek pozitivně testovaných osob na covid zaznamenali v poledních dnech hygienici i zdravotníci v Plzeňském kraji. V pondělí testy potvrdily 33 případů koronaviru, což byla desetina oproti minulému pondělí a nejmenší denní přírůstek od konce loňského listopadu. I když o svátcích a víkendech se méně testuje, ze statistik je patrné, že epidemie v kraji slábne. Zdravotníci v kraji za minulý týden podali 14 179 dávek vakcín.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 5739 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 88 455 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (1988), následuje Klatovsko (928), severní Plzeňsko (711), jižní Plzeňsko (632), Tachovsko (466), Domažlicko (577) a Rokycansko (437)

Zlepšuje se i situace v nemocnicích v kraji, kde klesají počty covidových pacientů. Dnes jich je hospitalizováno 380, ve čtvrtek před Velikonocemi jich bylo 418, řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Nejvíce covidových pacientů leželo v nemocnicích v kraji 10. března, a to celkem 693. Dnes je v intenzivní péči 88 pacientů. Po týdnech jsou volná už i lůžka intenzivní péče pro covidové pacienty.

Například plzeňská fakultní nemocnice dnes pečuje o 151 covidových pacientů, z toho je 53 v intenzivní péči, 31 na plicní podpoře a dva jsou napojeni na podporu mimotělního oběhu na přístroji ECMO. Před týdnem bylo ve FN 185 nemocných s covidem, z toho 62 bylo v intenzivní péči, 32 na plicní podpoře a dva na přístroji ECMO. Nejvíc nakažených pacientů bylo ve fakultní nemocnici 16. března - celkem 290.

V kraji se od začátku pandemie nakazilo 94 168, což je téměř 16 procent všech jeho obyvatel. Zemřelo dosud 1755 nakažených, v pondělí jeden. Zmírnění pandemie se projevuje i na počtu zemřelých. Před měsícem umíralo v kraji denně 20 až 30 nakažených, nyní je to do deseti lidí, kteří měli nemoc covid-19.

„Za minulý týden jsme podali 14 179 dávek vakcín proti covid-19. Opakovaně se podařilo překročit hranici 3 000 aplikací za den. Celkem bylo k nedělnímu večeru od začátku očkování v kraji aplikováno 98 602 dávek a kompletně bylo očkování dvěma dávkami ukončeno u 34 228 osob,“ informoval krajský koordinátor okování Robin Šín.

Většinu očkovaných tvoří senioři ve věku nad 70 let. Plzeňské velkokapacitní očkovací centrum opět fungovalo ve výrazně zredukovaném provozu z důvodu nedostatku očkovací látky. Nejvíce se v kraji používá vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech, od začátku očkování se podalo 79 250 dávek této vakcíny. Do očkování se zapojilo dalších 52 praktických lékařů napříč Plzeňským krajem. Každý z nich obdržel 100 dávek vakcíny AstraZeneca.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Velikonoce, Plzeň, Robin Šín, Pfizer, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v Plzeňském kraji opravdu slábne, počty covidových pacientů klesají i v nemocnicích  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.