Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Počty nakažených koronavirem v Plzeňském kraji pomalu klesají

, aktualizováno 12. března 2021, 19:27

V Plzeňském kraji přibylo v uplynulém týdnu 6067 nově potvrzených nákaz koronavirem, což je o 1177 méně než v předchozím týdnu. Od poloviny ledna týdenní počty nových případů neustále rostly, nyní se poprvé v porovnání s předchozím týdnem snížily.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí v Plzeňském kraji 13 004 aktivních případů nákazy koronavirem. Do těchto statistik započítává ministerstvo všechny osoby s trvalým bydlištěm na území kraje. Krajská hygienická stanice naopak sčítá data nakažených, kteří v kraji reálně žijí. Podle nich je zde tedy 12485 případů. Nejvíce jich evidují v Plzni (4337), následuje Klatovsko (1790), severní Plzeňsko (1783), Tachovsko (1357), jižní Plzeňsko (1276), Domažlicko (1093) a Rokycansko (849)

I přesto, že se čísla za poslední týden snížila, nevidí ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) v Plzni situaci příznivě. Podle něj je i nadále počet pozitivních testů kolem 30 procent. Nejvíce onemocnění se vyskytuje u lidí ve věku 44 až 55 let. Závažná situace z Tachovska se nyní přesouvá na Plzeňsko. Mezi nejvíce zasažené okresy se řadí Plzeň-sever, Plzeň-město a Klatovsko. Pokračuje také převaha britské mutace v kraji, i nadále osciluje její výskyt ve více než 90 % případů.

V kraji je celkem 19 očkovacích míst

Nově mohou lidé také docházet na očkování do Velkokapacitního očkovacího centra, kde denně dokáží naočkovat až 1200 lidí. Dodávky vakcín, ale nejsou stabilní, a tak se očkuje méně. Zatím bylo v kraji vyočkováno 53 565 dávek. Druhou dávkou má ukončené očkování 13 857 osob. Seniorů 80+ je celkem očkováno alespoň první dávkou 17 408, ukončené očkování druhou dávkou má z toho 5 030.

V dodávkách vakcín od státu stále vládne chaos, chodí se zpožděním a je jich málo

K dnešnímu ránu bylo od začátku očkování v Plzeňském kraji podáno 53 565 dávek vakcín. Ve zkušebním provozu začalo dnes fungovat velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje v Plzni ve Vejprnické ulici, kde se naočkuje prvních 500 lidí. Potom...

Stále kritická je situace na intenzivní péči

V nemocnicích v Plzeňském kraji po řadě týdnů mírně ubylo covidových pacientů ve standardní péči. Od středy jich na lůžkách ubývá. Dál je ale kritická situace v intenzivní péči, kde dlouhodobě nejsou žádná volná lůžka. Z kraje zdravotníci převezli několik nemocných do jiných regionů, byly to jen jednotky případů. Například ve čtvrtek přepravili jednoho člověka do intenzivní péče do Prahy.

Počty pacientů s covidem v nemocnicích dosáhly vrcholu na počátku týdne. „Nejvyššího počtu bylo dosaženo ve středu, a to 693. Dnes bylo hospitalizováno v kraji celkem 540 pacientů ve standardní péči a 133 v intenzivní péči. Dlouhodobě je polovina z nich na umělé plicní ventilaci," uvedla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová. Rezerva standardních lůžek je podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše kolem 60 lůžek.

Tyto údaje potvrzují i nemocnice. Například ve FN Plzeň podle dnešních informací pečovali o 271 covidových pacientů, v pondělí jich bylo 287. Oproti pondělku je ale dnes ve FN v intenzivní péči o pět lidí víc, celkem 75, z toho je 38 na umělé plicní ventilaci.

I v krajem zřizovaných nemocnicích mají poprvé od poloviny ledna mírný pokles pacientů s covidem, řekl novinářům mluvčí Jiří Kokoška. Dnes krajské nemocnice pečovaly o 258 pacientů s covidem, v úterý o rekordních 281. I tady je ale dnes více lidí na lůžkách intenzivní péče - v úterý jich bylo 46, dnes při celkově menším počtu pacientů 53. „Nemocnice v Domažlicích mohla na standardní lůžka přijmout několik pacientů z Plzně, naopak jednoho ve velmi komplikovaném stavu s přidruženými chorobami transportoval vrtulník na klinické pracoviště," upřesnil Kokoška.

Od 19. února začalo v kraji testování ve velkých firmách především na Tachovsku. Plzeňský kraj s krajskou hospodářskou komorou a s hygieniky oslovil největší zaměstnavatele a řešili testování zaměstnanců antigenními testy. Testovalo se do 10. března, ze zhruba 10.000 vzorků bylo pozitivních asi 3,4 procenta. Na testování se podílely výrazně tři mobilní odběrové týmy Armády ČR. Vojsko je ale ve tředu odvolalo. „Vzhledem ke stále trvající kritické situaci v našem kraji nepovažuji za šťastné, že tyto týmy ukončily svou činnost," dodala hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pacient, intenzivní péče, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Tachov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Klatovy, Jan Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených koronavirem v Plzeňském kraji pomalu klesají  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.