Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budování krajského velkokapacitního očkovacího místa v Plzni má 14 dní zpoždění

Budování krajského velkokapacitního očkovacího místa (VOČM) v Plzni, které bude schopné v plném provozu očkovat denně vakcínou proti koronaviru až 1200 lidí, má dvoutýdenní zpoždění. Hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) původně uvedla, že centrum v novém sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni ve Skvrňanech bude hotové na konci února a od začátku března by mohlo zahájit zkušební provoz. 

Příští týden by se měly v centru začít stavět boxy, ve kterých budou zdravotníci lidi očkovat. Centrum by mělo být připravené kolem poloviny března, teprve pak by mohl začít zkušební provoz, řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Do plného provozu se centrum zapojí v době, kdy bude mít kraj dostatek vakcín.

Vzhledem rozlehlosti a členitosti území musí kraj očkovat rovnoměrně ve všech částech, aby byly vakcíny stejně dostupné všem obyvatelům. Podle dřívějšího vyjádření hejtmanky by měla být očkovací kapacita v kraji při dostatku vakcín až 8000 naočkovaných lidí denně. V tomto čísle je započteno velkokapacitní centrum, mobilní týmy, očkovací centra po kraji a také praktičtí lékaři, kteří budou očkovat své pacienty.

Ve velkoapacitním očkovacím centru je v plánu naočkovat 1 000 až 1 200 lidí denně, což by podle propočtů měl zvládnout zdravotnický a další administrativní personál v celkem osmi očkovacích boxech, které budou umístěny na ploše velkého sálu uvnitř budovy. K fungování očkovacího centra bude zapotřebí osm administrativních pracovníků na registraci zájemců o očkování a vyplňování dotazníků, dále u vstupu do sálu budou tři lékaři, kteří budou s již zaregistrovanými zájemci konzultovat anamnézu.

„V osmi očkovacích boxech počítáme s osmi zdravotními sestrami, které budou provádět samotné očkování. Po aplikaci je nutné, aby očkovaný zůstal ještě 15 minut na místě, kvůli možným komplikacím. K tomu bude určena čekárna za boxy. Tady obdrží naočkovaný termín aplikace druhé dávky a certifikát o očkování. Také zde bude přítomna zdravotnická záchranná služba,“ popisuje průběh očkování ve VOČM Jaroslav Šíma, ředitel Rokycanské nemocnice. Ta bude mít provoz VOČM organizačně na starosti a bude ve spolupráci s ostatními nemocnicemi ve vlastnictví Plzeňského kraje koordinovat především zdravotnický personál.

Dosud dostalo v kraji očkování 18 831 lidí, spotřebovalo se 31.209 vakcín. Dvě dávky dostalo 12 378 lidí, zejména zdravotníků a seniorů. Lidí osmdesátiletých a starších bylo očkováno 7787, z toho 4403 dostalo dosud i druhou dávku. Podle webu ministerstva zdravotnictví zajišťuje v kraji očkování 15 zdravotnických zařízení. Nejvíce dávek, celkem 12.383, aplikovala zatím Fakultní nemocnice Plzeň.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky velkokapacitní očkovací centrum, elektrotechnické učiliště, Plzeňský kraj, očkování, Plzeň, Ilona Mauritzová, ODS, vakcína, zdravotnický pracovník, Skvrňany, Jaroslav Šíma, Fakultní nemocnice Plzeň, Rokycanská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budování krajského velkokapacitního očkovacího místa v Plzni má 14 dní zpoždění  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.