Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Počty nemocných letí stále strmě nahoru, situace v Plzeňském kraji se zatím nelepší

Dramatický nárůst pacientů s pozitivním testem na covid pokračoval v Plzeňském kraji i ve středu. Ze včerejší den přibylo v regionu 1442 nových případů. O den dříve jich bylo přesně o sto více. Jde o dva dny s nejvyšším denním nárůstem za celou dobu pandemie! Zemřelo dalších deset lidí, nakažených je nyní 11 806 lidí, dosud nejvíc. Kapacity volných lůžek v nemocnicích v regionu jsou stále na hraně, zejména v intenzivní péči, informuje ministerstvo zdravotnictví.

Podle dnešních informací krajské hygienické stanice, která používá jinou metodiku než ministerstvo zdravotnictví je v regionu aktuálně 11 314 osob s nemocí covid. V Plzni je to 3381 případů, severní Plzeňsko (1728), Tachovsko (1639), Klatovsko (1593), jižní Plzeňko (1063), Domažlicko (966) a Rokycansko (944).

Nejvíce postiženým okresem v ČR zůstává i nadále Tachovsko, kde se za posledních sedm dní nakazilo 1467 lidí na 100 000 obyvatel, absolutně je to 797 lidí. Na Tachovsku je tak za poslední týden výrazně větší výskyt koronaviru na 100 000 obyvatel než v sousedním okrese Cheb a v okresech Sokolov a Trutnov, které jsou zavřené. Na Chebsku je za posledních sedm dní oproti Tachovsku polovina nakažených na 100 000 obyvatel.

Kapacita akutních lůžek je v kraji vyčerpaná, ubývá i volných standardních lůžek. V nemocnicích je podle ministerstva volných 27 ze 172 lůžek ARO/JIP, žádné není pro covidové pacienty, volná jsou pro ně tři ze 69 takzvaně reprofilizovaných intenzivních lůžek. Standardních lůžek je volných 377 z 1257, žádné není pro covidové pacienty. Upravených standardních lůžek pro nemocné s koronavirem je 34 ze 427. K dispozici je poslední z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve.

V plzeňské fakultní nemocnici dnes pečují podle dopoledních informací nemocnice o 256 pacientů s koronavirem, což je dosud nejvíc za celou dobu pandemie. Na lůžkách intenzivní covidové péče je 62 lidí, z toho 35 je napojeno na umělou plicní ventilaci a čtyři na přístroj ECMO. Před týdnem bylo v nemocnici 217 covidových pacientů, v intenzivní péči jich bylo 59.

V úterý zemřelo v kraji dalších deset lidí nakažených koronavirem. Celkem je v kraji spojováno s nákazou 1119 úmrtí. Jen za únor zemřelo 287 lidí, víc než čtvrtina všech úmrtí s covidem za celou dobu pandemie.

V kraji se pomalu zrychluje tempo očkování, tento týden dostalo denně vakcínu kolem 1300 až 1400 lidí. V Plzeňském kraji se dosud spotřebovalo 31 209 dávek některé se tří dostupných vakcín, z toho 12 378 lidí bylo očkováno dvěma dávkami. Alespoň jednu dávku tak dostalo zatím 18 831 lidí, což jsou tři procenta všech obyvatel kraje. Ve středu bylo očkováno 1379 lidí, 949 z nich dostalo první dávku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tachov, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Česko, Fakultní nemocnice Plz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných letí stále strmě nahoru, situace v Plzeňském kraji se zatím nelepší  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.