Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Počty nemocných s covidem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, nemocnice praskají ve švech

Jen za uplynulý týden přibylo v Plzeňském kraji 5354 nově prokázaných pozitivně testovaných osob na covid. To je o třetinu víc než v předchozím týdnu a dosud nejvyšší týdenní bilance od začátku pandemie. Poslední tři dny se denně potvrdí přes tisíc nových nákaz. Ve čtvrtek přibylo 1101 případů. V úterý to bylo 1116 případů, což je nové dosavadní denní maximum za celou pandemii.

V kraji se nakazilo 63 415 lidí, to je téměř 11 procent všech obyvatel a dosud zemřelo 1021 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Krajská hygienická stanice má ovšem jiná čísla, nakažených mělo být 63 092 a počet zemřelých uvádí jen 758. Podle krajských hygieniků je aktuálně v kraji 8822 neuzavřených případů nákazy, zatímco ministerstvo zdravotnictví uvádí 9349 aktivních případů.

Ve srovnání s minulým týdnem vzrostl podíl nakažlivější britské mutace, a to z 64 procent na 81 procent. Významně roste počet pozitivních záchytů u dětí od pěti do devíti let, nejvíce mezi dětmi prvních a druhých tříd základních škol, uvedl na dnešním krizovém štábu kraje ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Město Plzeň má nyní 2586 neuzavřených případů nákazy covid, Klatovsko (1341), severní Plzeňsko (1247), Tachovsko (1163), Domažlicko (891), jižní Plzeňsko (824) a Rokycansko (770).  

V nemocnicích v Plzeňském kraji je nyní nejvíc lidí s nemocí covid-19 od začátku pandemie. Dosavadní maximum pacientů hlásí dnes plzeňská fakultní nemocnice i krajem zřizované akutní nemocnice. Kvůli naplnění kapacity nepřijímají k hospitalizaci pacienty s covidem nemocnice v Sušici a Domažlicích, informoval krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš. Z kraje se zatím nemuseli převážet kvůli naplněnosti nemocnic žádní pacienti mimo region. "Zatím jsme žádné nepřeváželi, ale může se stát, že budeme časem žádat o umístění pacientů mimo kraj, zejména v intenzivní péči," řekl.

Ve FN Plzeň podle dnešních informací nemocnice pečují o 224 nemocných s covidem, z toho je 59 na lůžkách intenzivní péče a 33 napojeno na umělou plicní ventilaci. Dosud nejvyšší počet pacientů s koronavirem byl ve fakultní nemocnici v úterý, a to 223. Předtím to bylo 222 pacientů při vrcholu podzimní vlny pandemie 2. listopadu. Tehdy ale leželo na intenzivních lůžkách méně lidí než při současném podobně vysokém čísle - 39 lidí na JIP a 18 bylo napojeno na umělou plicní ventilaci.

Počet nemocných s covidem stoupl i v nemocnicích Plzeňského kraje. "Dnes dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 176, z nichž 21 bylo na lůžkách intenzivní péče. Vzrostl i počet nemocných zdravotníků na 48. Přestože se počty nemocných blíží hraničním lůžkovým kapacitám, nebylo zatím nutné převážet běžné covidové pacienty mimo Plzeňský kraj," řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Vyšší nebo stejný počet pacientů s covidem jako při vrcholu podzimní vlny pandemie mají i plzeňské nemocnice ze skupiny Privamed. Například Mulačova nemocnice měla ve čtvrtek v péči 11 pacientů, z toho šest na intenzivní péči, což bylo více než na podzim. Zbývalo posledních pět volných lůžek. Nemocnice Privamed pečovala ve čtvrtek o 80 covidových pacientů a měla už naplněnou kapacitu, řekla mluvčí Eva Milerová.

Výrazně klesá věk hospitalizovaných pacientů

Podle primáře interního oddělení Nemocnice Privamed Antonína Egerta se výrazně mění skladba nemocných. Významně klesá věk. "Nezřídka jsou hospitalizováni pacienti ve věku kolem 50 let, někdy i podstatně mladší, a rozhodně neplatí, že se jedná vždy o nemocné trpící celou řadou dalších onemocnění, často na sklonku života, jak v některých diskusích zaznívá. V naší každodenní praxi pozorujeme také horší klinický průběh onemocnění. Ve srovnání s podzimní vlnou výrazně vyšší procento nemocných i přes léčbu dospěje do stavu, kdy vyžadují léčbu na JIP a podporu životních funkcí," řekl Egert.

Nejhorší situace je na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 1104 lidí na 100 000 obyvatel, což je nejvyšší podíl v celé ČR. Nemocnost tam tak předčila okresy Sokolov, Cheb a Trutnov, které jsou kvůli nákaze uzavřeny.

V kraji bylo dosud aplikováno 25 965 dávek vakcíny. Za týden přibylo 6917 naočkovaných. Druhou dávku dostalo už 10 725 lidí. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 951 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, nemocnice, Plzeňský kraj, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Jan Beneš, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných s covidem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, nemocnice praskají ve švech  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.