Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Počty nemocných s covidem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, místo aby klesaly

Místo toho, aby počet nových případů koronaviru v Plzeňském kraji klesal, stále naopak stoupá. Jen za uplynulý týden přibylo 3611 nových osob s pozitivním testem na covid. To je o 779 víc, než týden předtím a největší týdenní nárůst od podzimní vlny epidemie na přelomu října a listopadu. Za poslední týden zemřelo v kraji 58 lidí, kteří měli nemoc covid-19, o týden dřív to bylo 56 lidí.

Za prvních sedm dní nového roku přibylo 3181 nových nákaz, o týden později 2961, potom 2774 a předchozí týden 2832 případů. Od začátku pandemie loni na jaře se v kraji nakazilo 54 029 lidí, na letošní rok z toho připadá 15 359 lidí. Za čtvrtek přibylo dalších 770 potvrzených případů, což je letošní třetí nejvyšší denní přírůstek. Ve středu jich bylo 775.

V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dosud v kraji od loňského jara 853 lidí, na letošní rok připadá 260 úmrtí. Na únor zatím připadá 33 úmrtí.

Aktuálně evidují krajští hygienici v Plzeňském kraji 6134 aktivních případů nemoci. Nejvíce je jich v Plzni (1727), následuje Klatovsko (857), severní Plzeňsko (779), Tachovsko (776), Domažlicko (736), Rokycansko (656) a jižní Plzeňsko.

Roste zatížení nemocnic 

S rostoucími denními nárůsty, roste i zatížení nemocnic. Podle ministerstva je v kraji volných 36 ze 174 intenzivních lůžek JIP/ARO, z toho jsou dvě pro covidové pacienty, ostatní jsou pro další nemocné. Upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem je v kraji volných 11 z 53. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 99 ze 428. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 369 z 1257, volná ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici jsou dva z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve pro nejvážněji nemocné.

Ve FN Plzeň dopoledne pečovali o 169 nemocných s covidem-19. Na intenzivních lůžkách leží 45 pacientů, 23 je napojeno na umělou plicní ventilaci a tři na podporu mimotělního oběhu, informovala dnes ve svém přehledu fakultní nemocnice.

V nemocnicích Plzeňského kraje oproti začátku týdne opět vzrostl počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19. Dnes dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 148, z nichž 20 bylo na lůžkách intenzivní péče. Během odpoledne se jejich počet zcela určitě dál navýší. Klatovská nemocnice má totiž převzít tři pacienty z nemocnice v Chebu, která se kvůli náporu tzv. covidových pacientů ocitá v kritické situaci.

"Klatovská nemocnice je jediná z nemocnic akutní péče Skupiny NPK, kde v tomto týdnu nepatrně klesl počet covid+ pacientů. Z tohoto důvodu jsme vyslyšeli potřebu z Karlovarského kraje a jsme připraveni převzít tamní nemocné. V tuto chvíli máme informaci o třech pacientech, kteří jsou stabilizováni, nevyžadují intenzivní péči, ale potřebují hospitalizaci na standardních akutních lůžkách. Přivezeni mají být v odpoledních hodinách sanitkami," říká mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Další pacienti z Karlovarska směřovali dnes do plzeňské nemocnice Privamed.

Krajské nemocnice vyšetřily v uplynulých sedmi dnech přes 3200 osob kvůli onemocnění covid. Zhruba třetinu PCR testem, ostatní antigenními testy.

Očkuje se málo

V kraji se zatím podařilo aplikovat lidem 14 746 dávek vakcíny, z toho 1246 lidí dostalo už i druhou dávku, což je nejméně ze všech krajů. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 422 lidí. Od středy se kromě vakcíny Pfizer a BioNTech začalo v kraji očkovat i vakcínou Moderna. Té zatím bylo použito 119 dávek.

Očkování první dávkou vakcíny Pfizer se kraji prakticky zastavilo, ve čtvrtek ji dostali jen dva lidé. Vzhledem ke sníženým dodávkám vakcíny Pfizer se všechna dodaná používá na druhou dávku očkování pro lidi, kteří mají 28 dní po aplikaci první dávky.

Z důvodu nedostatku očkovacích vakcín se už týden neočkuje v krajských nemocnicích první dávkou. "Minulý týden jsme bohužel nedostali žádné vakcíny. Naštěstí v tomto týdnu jsme si již převzali dvě plata vakcín Pfizer se zhruba dvěma tisícovkami dávek. Jsou v Klatovech, odkud si je postupně přerozdělí nemocnice v Domažlicích, Rokycanech, Stodu a v Sušici. Všechny ovšem musí být použity k aplikaci druhých dávek," doplňuje mluvčí. "Až když se dodávka vakcín zopakuje i v příštím týdnu, pak teprve budeme moci začít opět očkovat další zájemce z řad seniorů." 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, lůžka, Plzeňský kraj, vakcína, Pfizer, Klatovská nemocnice, a.s., Karlovarský kraj, BioNTech, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných s covidem v Plzeňském kraji letí opět nahoru, místo aby klesaly  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.