Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V kraji přibylo nejvíce nakažených za posledních 14 dní, velký nárůst zaznamenalo Rokycansko

Počty případů potvrzené nákazy koronavirem stále stoupají, jen za pátek se onemocnění potvrdilo u 655 lidí, což je nejvíce za poslední dva týdny. Aktuálně se s covidem-19 v kraji léčí 5656 lidí. Stále ožehavé téma je také testování pendlerů, pro která nemá Plzeňský kraj dostatečné kapacity, aby na hranici s Bavorskem mohlo vyrůst odběrové centrum pro ty, kteří každý den jezdí za prací do Německa.

Od začátku pandemie evidují hygienici v Plzeňském kraji 50 702 případů. Z nemoci se vyléčilo přes 44 tisíc lidí. Během týdne se situace nejvíce zhoršila na Rokycansku, kde se nakazilo 331 lidí. Nejmenší nárůst má okres Plzeň – město. I tak je nejvíce neuzavřených případů právě v nejlidnatější Plzni (1704), následuje Klatovsko (742), severní Plzeňsko (708), Domažlicko (681), Tachovsko (654), Rokycansko (597) a jižní Plzeňsko (570).

Zdroj: KHS Plzeň

Podle ministerstva zdravotnictví je v Plzeňském kraji na intenzivní péči volných 29 lůžek ze 174 ARO/JIH, pro covidové pacienty je volné jedno, ostatní jsou pro necovidové pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 336 z 1278, volná ale nejsou pro covidové pacienty.

Kraj nemá lidi pro zřízení centra na testování pendlerů

Nedostatečné personální kapacity. To je hlavním důvodem, proč na hranici s Bavorskem nevznikne odběrové centrum pro testování těch, kteří jezdí za prací do sousední země. Německo pokládá ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast a nařídilo testy každých 48 hodin. Sasko přistoupilo na kompromisní dohodu a stačí jim dva testy na koronavirus týdně.

Bavorsko řeší současnou situaci odběrovými místy na přechodech - kromě Lískové se mohou pendleři otestovat také na německé straně Folmavy na Domažlicku a Železné Rudy na Klatovsku

Bavorská strana chce, aby hranice zůstala propustná pro občany České republiky, kteří na území Bavorska pracují. Proto jsme se sešli, abychom domluvili další postup," uvedl náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS).

Jednání se zúčastnil  také předseda krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler a bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek.

„Informoval jsem pana ministra o zavedení možnosti nechat se zdarma otestovat každé tři dny, které vydala vláda, a také o skutečnosti, že nemáme personální kapacity na to, abychom na hranici zbudovali odběrové centrum," informoval Salvetr.

Kromě informací o rozšíření otevírací doby na testování v nemocnicích v kraji ještě německým partnerům sdělil, že kraj požádal o spolupráci Armádu České republiky, aby vojáci pomohli s navýšením personálních kapacit.

„Shodli jsme se se zástupci bavorské strany, že v tomto rozsahu jsme schopni to společně zvládnout, že obě strany mají zájem na tom, aby pendlerům byly cesty za prací umožněny," řekl Salvetr.

K pátečnímu dni bylo v Plzeňském kraji naočkováno 13 033 lidí, druhou dávku vakcíny však dostalo pouze 46 lidí. Kraj obdržel tento týden 2 925 dávek vakcíny z původně plánovaných 4 875. Během příštího týdne má obdržet další 2 925 dávek. Navýšení dodávek očekává vedení kraje v půlce února

Podle Tomáše Vacovského z Nýrska na Klatovsku, který jezdí denně do Weidingu do kovovýrobní firmy, by bylo dobré, kdyby Plzeňský kraj zřídil odběrové místo na českém přechodu. Hlavně tam, kde se netestuje na německé straně, třeba na Všerubech na Domažlicku.

Karlovarský kraj ve spolupráci s krajskými hasiči o víkendu opět otevře odběrové místo v Pomezí, a to v sobotu i v neděli od 10:00 do 15:00, v pondělí pak od 04:00 do 14:00. Drive-in stanice bude na odstavném parkovišti bývalé celnice. Místo na antigenní testování otevřel kraj už v pondělí 25. ledna a od brzkého rána tam čekaly stovky lidí. Druhý den už byl zájem nižší, a tak kraj testování ukončil. Nezískal totiž ani personální podporu od armády, o kterou žádal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, okres Rokycany, Bavorsko, Německo, Rudolf Salvetr, Plzeň, okres Klatovy, okres Domažlice, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibylo nejvíce nakažených za posledních 14 dní, velký nárůst zaznamenalo Rokycansko  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.